Ketua WHO menyeru perjanjian wabak dunia untuk menyediakan Penyakit X

(SeaPRwire) –   Direktur Jeneral Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Tedros Ghebreyesus telah menyeru negara-negara menandatangani perjanjian wabak kesihatan organisasi itu supaya dunia dapat bersedia untuk “Penyakit X”.

Ghebreyesus, berucap di hadapan para hadirin di pada Rabu, berkata beliau berharap negara-negara akan mencapai persetujuan wabak menjelang Mei untuk menangani “musuh bersama” ini.

virus yang belum wujud, tetapi saintis menyatakan ia boleh menjadi 20 kali lebih membunuh berbanding COVID-19. Ia telah ditambah ke senarai penyakit WHO yang pendek untuk penyelidikan pada 2017 yang boleh menyebabkan “wabak antarabangsa serius”, mengikut rilis berita WHO 2022.

Ghebreyesus berkata COVID-19 adalah Penyakit X yang pertama, tetapi penting untuk bersedia untuk wabak lain.

“Terdapat perkara-perkara yang tidak diketahui yang mungkin berlaku, dan apa-apa yang berlaku adalah soal bila, bukan jika, jadi kita perlu mempunyai tempat pegangan untuk itu, untuk penyakit yang kita tidak ketahui,” kata Ghebreyesus.

“Kita kehilangan ramai orang [semasa COVID] kerana kita tidak dapat menguruskan mereka,” kata Ghebreyesus di persidangan global itu. “Mereka boleh diselamatkan, tetapi tiada ruang. Tidak cukup oksigen. Jadi bagaimana anda boleh mempunyai sistem yang boleh mengembangkan apabila keperluan datang?”

Beliau berkata tindak balas bersama melalui perjanjian itu akan membantu dunia bertindak balas lebih baik kepada wabak lain.

“Perjanjian wabak boleh membawa semua pengalaman, semua cabaran yang kita hadapi dan semua penyelesaian ke dalam satu,” kata Ghebreyesus. “Perjanjian itu boleh membantu kita bersedia untuk masa depan dengan cara yang lebih baik.”

“Ini adalah kepentingan global bersama, dan kepentingan negara sempit tidak sepatutnya menghalangnya.”

Ghebreyesus berkata panel bebas dan pakar telah bekerja untuk merangka cara bertindak balas secara kolektif dan tarikh akhir untuk perjanjian itu ditandatangani adalah pada Mei.

Beliau berkata beberapa tindak balas bersedia boleh termasuk sistem amaran awal, mengatur rantaian bekalan dan meningkatkan penyelidikan dan pembangunan untuk menguji ubat-ubatan. penjagaan juga perlu diperiksa, juga, memandangkan negara kaya tidak berjaya semasa COVID, kerana mereka berjuang dengan asas seperti pelacakan hubungan.

“Lebih baik menjangkakan sesuatu yang mungkin berlaku kerana ia telah berlaku dalam sejarah kita banyak kali, dan bersedia untuk itu. Kita tidak sepatutnya menghadapi perkara tanpa bersedia; kita boleh bersedia untuk beberapa perkara yang tidak diketahui.”

Pemimpin dunia bertemu pada Mac 2021 untuk mengumumkan bahawa perjanjian sedang dinegosiasikan dan direka bentuk.

“Tujuan utama perjanjian ini adalah untuk menggalakkan pendekatan seluruh kerajaan dan seluruh masyarakat, memperkukuh kapasiti dan ketahanan kebangsaan, serantau dan global untuk wabak masa depan,” kenyataan yang dikeluarkan oleh dua puluh ketua negara membaca.

“Ini termasuk meningkatkan kerjasama antarabangsa untuk memperbaiki, contohnya, sistem amaran, perkongsian data, penyelidikan dan pengeluaran dan pengedaran tempatan, serantau dan global terhadap langkah-langkah pembalikan seperti vaksin, ubat-ubatan, diagnostik dan kelengkapan perlindungan peribadi.”

Pentadbiran Biden sedang merundingkan perjanjian wabak global tahun lalu. Lawan GOP telah mengatakan perjanjian sedemikian akan menyerahkan kuasa kepada WHO.

“Perjanjian wabak Pertubuhan Kesihatan Sedunia sangat kabur, ia menjejaskan kedaulatan kita, dan ia boleh disalahgunakan untuk memberitahu rakyat Amerika jenis penjagaan kesihatan yang mereka perlukan dalam peristiwa wabak global,” kata Ahli Kongres Republikan Tim Burchett, R-Tenn., dalam sidang akhbar Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.