Ketua tentera Ukraine kata pejabatnya telah dipasang dengan peranti pendengar semasa ketegangan meningkat dengan Rusia

(SeaPRwire) –   menyatakan Isnin bahawa peranti pendengaran tersembunyi telah dijumpai di salah satu pejabat di mana beliau bekerja, dan memberi isyarat tanpa memberikan butiran bahawa peranti telah dikesan di lokasi lain.

Panglima Tentera Darat Valeriy Zaluzhnyi memberi komen kepada media tempatan mengenai pendedahan Ahad oleh Perkhidmatan Keselamatan Ukraine bahawa semasa pemeriksaan rutin, peranti telah dijumpai di bilik yang digunakannya. Peranti itu tidak berfungsi, kata agensi itu.

Syak wasangka segera jatuh ke menjelang 22 bulan peperangan antara kedua-dua negara yang dijangka akan terus berlarutan ke tahun hadapan.

“Saya mempunyai beberapa pejabat di mana saya bekerja. Ini berlaku di salah satunya,” kata Zaluzhnyi. “Kami memeriksa (bilik) dan mendapati (peranti) itu,” katanya.

Beliau menambah bahawa peranti pendengaran tidak sahaja dijumpai di pejabat di mana beliau bekerja, tetapi beliau tidak memberikan butiran lanjut dan meninggalkan ia tidak jelas sama ada lebih daripada satu peranti dijumpai di premis Staf Am Ukraine.

Perkembangan gelap itu meninggalkan banyak soalan tanpa jawapan. Pegawai tidak memberi komen lanjut.

Perkhidmatan perisikan Rusia dan Ukraine telah aktif semasa .

Ketua perisikan tentera Ukraine telah terselamat 10 cubaan pembunuhan yang dilaksanakan oleh perkhidmatan keselamatan negara Rusia, atau FSB, mengikut pihak berkuasa Ukraine. Bulan lepas, isterinya menerima rawatan hospital selepas disahkan menghidap logam berat keracunan.

Perkhidmatan perisikan Ukraine, sementara itu, dilaporkan telah aktif dalam operasi sabotaj jauh di belakang barisan hadapan.

Bombardmen artileri terus meragut nyawa awam apabila pertempuran barisan hadapan menjadi tersekat oleh lumpur dan salji musim sejuk.

Dua orang awam Ukraine terbunuh dan sekurang-kurangnya dua orang cedera dalam tempoh 24 jam lepas, lapor pejabat presiden Isnin.

Di utara, tentera Rusia meletupkan kampung Krasnopillia di rantau Sumy, membunuh seorang awam di rumahnya dan merosakkan bangunan kediaman, katanya. Di selatan, seorang lelaki berusia 81 tahun mati di jalan semasa serangan pusat bandar Kherson.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.