Ketua tentera Sudan lawat presiden Eritrea untuk menangani krisis Sudan

Ketua tentera Sudan melakukan lawatan kepada presiden Eritrea untuk menangani krisis Sudan

Ketua tentera Sudan melakukan perjalanan ke Eritrea pada hari Isnin untuk bertemu dengan Presiden Isaias Afwerki, lawatan antarabangsa terkini jeneral itu sejak pertempuran pecah antara tentera beliau dan pasukan separa tentera pesaing pada pertengahan April, menurut media negara.

Jeneral Abdel Fattah Burhan telah mencari sokongan antarabangsa sejak ketegangan dengan Pasukan Sokongan Pantas, yang diperintah oleh Jeneral Mohamed Hamdan Dagalo, meletus menjadi pertempuran terbuka yang mengurangkan ibu negara Sudan, Khartoum, dan bandar-bandar berdekatan Omdurman dan Bahri, ke medan pertempuran bandar.

Menurut agensi berita SUNA milik negara Sudan, perbincangan Isnin antara Burhan dan Isaias akan memberi tumpuan kepada hubungan dwihala dan konflik di Sudan. Tiada butiran lanjut diberikan.

Selama bertahun-tahun, hubungan antara Eritrea dan Sudan tegang. Sudan menjadi tuan rumah kepada sekitar 126,000 pelarian Eritrea, kebanyakannya melarikan diri daripada penindasan politik di salah satu negara paling menindas di dunia, menurut angka yang diterbitkan oleh agensi pelarian PBB.

Kumpulan suku berpengaruh di Sudan timur yang lama berkempen untuk negeri berasingan – termasuk Beja – disokong oleh kerajaan Isaias.

Lawatan ini adalah pertemuan diplomatik profil tinggi Burhan yang keempat dalam dua minggu terakhir.

Minggu lepas, beliau bertemu dengan emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani di Doha. Minggu sebelumnya, beliau bertemu dengan Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi di bandar pantai Mesir el-Alamein.

Sedikit butiran didedahkan tentang kedua-dua lawatan itu.

Pertempuran berlaku di Sudan. Pada hari Ahad, serangan drone di pasar terbuka di Khartoum membunuh sekurang-kurangnya 43 orang. Associated Press tidak dapat mengesahkan pasukan mana yang bertanggungjawab atas serangan itu.

Di wilayah Darfur barat – tempat kempen genosid pada awal 2000-an – konflik telah berubah menjadi keganasan etnik, dengan RSF dan militia Arab bersekutu menyerang kumpulan etnik Afrika, menurut kumpulan hak asasi manusia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Konflik ini telah mengorbankan lebih daripada 4,000 nyawa, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Angka sebenar mungkin jauh lebih tinggi, menurut doktor dan aktivis.