Ketua Tentera Laut AS berpangkalan di Jepun didakwa mengkhianat

(SeaPRwire) –   Seorang tentera laut Amerika Syarikat dituduh mengkhianati negara dan berkomunikasi maklumat pertahanan kepada warganegara asing.

Ketua Petty Officer Fire Controlman Bryce Pedicini, ditempatkan di kapal peronda berpeluru berpandu Jepun-berpangkalan USS Higgins, didakwa menyeludup maklumat sulit dan memberikan maklumat itu kepada seorang pekerja kerajaan asing antara November 2022 dan Februari 2023 di .

Dokumen pertuduhan yang diperolehi oleh Digital mendakwa Pedicini juga cuba menghantar foto daripada komputer yang mengendalikan maklumat sulit kepada warganegara asing ketika berpangkalan di Yokosuka, Jepun.

Pedicini ditahan tidak lama selepas percubaan pengkhianatan itu dikesan. Beliau berada dalam tahanan pra-perbicaraan sejak Mei 2023 dan dijadualkan mempunyai satu perbicaraan di pada hari Rabu.

“Seorang tentera laut yang ditempatkan di kapal peronda berpeluru berpandu kelas Arleigh Burke USS Higgins (DDG 76) disyaki menyalahuruskan dokumen dan maklumat sulit,” kata seorang jurucakap Pasukan Permukaan Tentera Laut Amerika Syarikat kepada Digital. “Insiden ini masih disiasat dan prosiding undang-undang terus berjalan.”

Asalnya dari Tennessee, Pedicini menyertai Tentera Laut pada tahun 2008 dan meningkat pangkat ke ketua pada tahun 2022, mengikut rekod perkhidmatannya. Beliau sebelum ini berkhidmat di atas kapal USS McFaul dan USS Curtis Wilbur sebelum melapor diri ke USS Higgins tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.