Ketua tentera British mendesak keperluan ‘tentera rakyat’ sebagaimana ketua pertahanan Sweden memberi amaran ‘mungkin berlaku perang’

(SeaPRwire) –   Britain harus melatih dan melengkapi rakyatnya untuk bersedia berperang, ketua tentera darat berkata, ketika Sweden telah memberi amaran kepada rakyatnya untuk bersiap sedia untuk konflik yang mungkin dengan Moscow.

Gen. Sir Patrick Sanders, Ketua Staf Am yang keluar, memperingatkan bahawa peningkatan pasukan simpanan sahaja “tidak akan mencukupi” untuk berperang di darat dengan Rusia, BBC melaporkan. Beliau berkata peningkatan bilangan askar untuk konflik yang berpotensi perlu menjadi “usaha seluruh negara”.

Sanders bercakap tentang keperluan untuk mengekalkan tentera dan merujuk ancaman yang dihadapi oleh negara-negara lain lebih dekat dengan Rusia ketika Moscow terus berperang dengan Ukraine.

“Kawan-kawan kami di Eropah timur dan utara, yang merasakan kedekatan ancaman Rusia dengan lebih tajam, sudah bertindak bijak, meletakkan asas untuk mobilisasi negara,” katanya semasa ucapan di Persidangan Kenderaan Berperisai Antarabangsa di London. “Seperti yang dinyatakan oleh pengerusi jawatankuasa tentera NATO minggu lalu, dan seperti yang telah dilakukan kerajaan Sweden…mengambil langkah persiapan untuk membolehkan menempatkan masyarakat kita dalam keadaan peperangan apabila diperlukan kini bukan sahaja diingini tetapi perlu.”

Tentera darat British harus meningkatkan saiznya kepada 120,000 dalam tempoh tiga tahun daripada 74,000 sekarang, katanya. Walau bagaimanapun, itu tidak cukup, kata Sanders, dengan menambah bahawa Britain perlu melatih dan melengkapi “tentera rakyat”.

“Kita tidak akan bebas dan sebagai generasi pra-perang kita juga perlu bersedia – dan itu adalah usaha seluruh negara,” katanya. “Ukraine dengan kejam menggambarkan bahawa tentera tetap memulakan peperangan; tentera rakyat memenanginya.

“Tetapi kita telah berada di sini sebelum ini, dan tenaga kerja sahaja tidak mencipta keupayaan,” tambahnya.

Ancaman Rusia melihat negara-negara NATO bersiap sedia untuk konflik yang mungkin kerana perang di Ukraine meningkat. Ketika Sweden hampir menyertai NATO, bekalan terbang dari rak kerana beberapa rakyatnya kekal bimbang bagaimana Rusia akan bertindak balas.

“Untuk sebuah negara di mana keamanan telah menjadi rakan yang menyenangkan selama hampir 210 tahun, idea bahawa ia adalah tetap yang tidak dapat bergerak adalah dekat tangan dengan selesa,” Menteri Pertahanan Awam Sweden Carl-Oskar Bohlin berkata di Folk och Försvars, atau “Masyarakat dan Pertahanan”, persidangan kebangsaan tahunan di Sälen pada Ahad.

“Tetapi mengambil kenyamanan dalam kesimpulan ini menjadi lebih berbahaya daripada yang pernah berlaku selama sangat lama,” katanya, mengikut transkrip kerajaan. “Banyak yang mengatakannya sebelum saya, tetapi biarkan saya berbuat demikian dalam kapasiti rasmi, lebih terang dan dengan ketelusan telanjang: Mungkin ada peperangan di Sweden.”

Panglima tentera Sweden Jeneral Micael Byden, yang melawat garis hadapan timur Ukraine pada Disember, juga bercakap kepada persidangan itu pada Ahad, dengan memperingatkan semua rakyat Sweden untuk bersiap secara mental untuk kemungkinan peperangan ketika negara itu hanya dua langkah daripada keahlian NATO.

Danielle Wallace daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.