Ketua tentera AS melawat kilang senjata bersama ahli politik untuk tekan keperluan membekalkan Ukraine

(SeaPRwire) –   Ketua Turus Tertinggi Amerika Syarikat Jeneral CQ Brown sedang melawat kilang senjata dan Arkansas pada hari Khamis apabila Pentagon menggariskan pakej bantuan $95 bilion yang tergantung di Parlimen Capitol Hill tidak sahaja penting untuk kelangsungan hidup Ukraine tetapi juga kritikal untuk ekonomi AS.

Brown melawat kemudahan senjata Lockheed Martin di Camden, Arkansas dan Kompleks Peluru Berpandu McAlester di McAlester, Oklahoma bersama-sama ahli parlimen yang mewakili pekerja kilang tersebut untuk menangani kebimbangan mengenai berbilion-bilion dolar yang dihantar ke luar negara ketika terdapat banyak keperluan di dalam negara. Sesetengah daripada ahli parlimen tersebut telahpun mengundi menentang bantuan itu atau telah menunjukkan mereka akan menentangnya.

Jeneral itu dijadual melawat bersama-sama Senator Arkansas John Boozman, Senator Oklahoma Markwayne Mullin dan Ahli Parlimen Arkansas Brad Westerman dan kemudian bertemu dengan Ahli Parlimen Oklahoma Josh Breechen semasa berada di McAlester.

Brown berkata beliau akan menggunakan lawatan itu untuk menekankan bagaimana pembiayaan diperlukan untuk mengisi semula persediaan yang telah dihantar ke Ukraine semasa perjuangannya menentang pencerobohan Rusia dan bagaimana peningkatan pengeluaran menyokong ekonomi tempatan. Ia merupakan satu titik yang semakin ditekankan oleh Pentagon dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila pembiayaan Ukraine semasa telah tamat — dan garis hadapan Ukraine mula mengurangkan peluru berbanding tentera Rusia yang lebih bersedia.

“Seperti yang telah saya lakukan dengan ahli-ahli lain, dan saya akan lakukan dengan ahli-ahli ini, saya akan bercakap dengan mereka mengenai kepentingan tambahan dan bukan sahaja bagaimana ia membantu Ukraine tetapi juga bagaimana ia membantu kami semua. Apa yang saya maksudkan ialah kebanyakan wang, kira-kira 80% wang dari tambahan, akan kembali ke pangkalan industri pertahanan kami,” kata Brown dalam panggilan dengan wartawan sebelum lawatan tersebut.

Kilang Camden Lockheed Martin menghasilkan kedua-dua Sistem Roket Artileri Mobiliti Tinggi, atau HIMARS, yang merupakan sistem tembakan jarak jauh yang diidam-idamkan Ukraine telah gunakan dengan berkesan terhadap garis hadapan Rusia, dan Sistem Peluru Berpandu Taktikal Tentera Darat, atau ATACMS, peluru berpandu jarak jauh yang cepat dan yang Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata telah membuktikan berkesan terhadap tentera Rusia. Kompleks McAlester menghasilkan bom Tentera Laut dan Tentera Udara — tetapi juga merupakan tapak penyimpanan utama yang diperlukan untuk peluru 155mm yang kritikal. Menyokong Ukraine kompleks McAlester juga mempercepat pembaikan peluru berpandu Stinger dan Hawk dan telah memulihkan peluru 155mm dari Korea Selatan dengan tanda dan pencucuh baru.

“Saya fikir ada nilai sebenar dalam datang melihat ini secara langsung dan mempunyai masa dengan mereka di atas kapal terbang untuk bercakap mengapa ini penting dan mengapa pergi ke dua lokasi ini penting,” kata Brown.

Senator Arkansas Tom Cotton, ahli kanan Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Senat, dan Senator Oklahoma John Lankford, yang telah merundingkan rang undang-undang sempadan yang gagal yang kini menjadi batu ujian untuk rang undang-undang bantuan Ukraine di Dewan, sebelum ini dijadual melawat bersama Brown tetapi tidak akan lagi menyertai lawatan tersebut.

Ahli parlimen tersebut telah mengambil pendekatan yang berbeza mengenai sokongan mereka terhadap Ukraine ketika perang itu berlarutan.

Pada Mei 2022, mereka berpecah mengenai pakej bantuan Ukraine bernilai $40 bilion, dengan Cotton menyertai Lankford menyokong bantuan itu dan Boozman menentang.

Mullin, yang merupakan ahli Dewan pada masa itu sebelum dipilih ke Senat, juga mengundi menyokong pakej bantuan 2022, seperti Westerman.

Tetapi baru-baru ini, apabila Senat bulan lepas meluluskan pakej bantuan $95 bilion untuk Ukraine, Israel dan sekutu-sekutu Asia Pasifik, Cotton, Lankford dan Mullin mengundi menentangnya, manakala Boozman menyokong.

Rang undang-undang itu kini terkandas di Dewan, ditentang oleh Republikan garis keras, termasuk Ahli Parlimen Josh Brecheen, yang menyertai Kongres pada 2023. Beliau berkata dalam media sosial “undang-undang membinasakan ini perlu dihentikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.