Ketua polis negara Sweden nyatakan kebimbangan mendalam berhubung peningkatan keganasan geng

Ketua polis negara Sweden berkata Selasa bahawa peningkatan keganasan geng tahun ini – dengan tembak-menembak dan pengeboman hampir setiap hari yang meragut puluhan nyawa, termasuk remaja dan orang awam yang tidak bersalah – adalah “sangat serius.”

Sweden telah bergelut dengan keganasan geng selama bertahun-tahun tetapi lonjakan terbaru ini luar biasa, kata Anders Thornberg dalam sidang akhbar, menyebutnya “keganasan paling banyak yang pernah kami alami di negara ini.” Dia menambah bahawa polis telah “menghalang kira-kira 80 pembunuhan atau letupan yang bakal berlaku” sejak awal tahun ini.

Dua belas orang meninggal dunia dan lima lagi cedera dalam serangan bulan lalu yang digambarkan Thornberg sebagai “keganasan seperti pengganas.” Serangan itu dikaitkan dengan geng jenayah yang kerap merekrut remaja dari kawasan imigran yang kurang mendapat manfaat secara sosial untuk melakukan pembunuhan.

Sebanyak 42 orang telah meninggal dunia dalam 290 penembakan di Sweden tahun ini, menurut statistik polis rasmi. Pihak berkuasa mengatakan lonjakan keganasan ini berkaitan dengan perselisihan antara puak pesaing geng jenayah yang dipimpin dari luar negara.

Kerajaan tengah-kanan Sweden mengatakan angkatan tentera negara itu harus bekerjasama dengan polis, tetapi tentera hanya membantu dengan pengetahuan bahan letupan, logistik helikopter dan analisis. Polis dan angkatan tentera menentukan butiran kerjasama sedemikian, yang tidak diumumkan kepada umum. Bagi tentera terlibat dalam memerangi jenayah dalam apa jua kapasiti adalah langkah yang sangat luar biasa bagi Sweden, menggariskan keterukan keganasan geng.

Pada awal pagi Selasa, tujuh kebakaran meletus di kediaman, setiap satunya dipacu cecair mudah terbakar, kata Thornberg. Tiga orang kemudian ditahan atas kebakaran itu, tambahnya, dengan menyatakan bahawa kebanyakannya “dikaitkan dengan konflik dalaman.” Thornberg berkata kebanyakan pelaku “bersedia melakukan tindakan keganasan yang serius dengan sejumlah wang atau ganjaran lain.”

Lebih 400 orang telah ditahan tahun ini atas jenayah berkaitan senjata api dan kira-kira 100 lagi atas jenayah yang melibatkan bahan letupan, kata Thornberg.

“Bilangan suspek di bawah umur 18 tahun telah meningkat hampir 30%,” katanya. Polis Sweden mengatakan bahawa penjenayah merekrut orang di bawah 18 tahun kerana mereka tidak menghadapi kawalan polis yang sama seperti orang dewasa dan oleh kerana pelaku remaja kerap dilindungi dari pendakwaan.

Hanna Paradis, pegawai kanan unit polis negara yang mengendalikan peristiwa baru-baru ini, berkata bahawa “walaupun kita menangkap lebih ramai penjenayah rangkaian dan merampas lebih banyak dadah, senjata dan bahan letupan, perkembangan ini berterusan.”