Ketua PBB kecam konflik Myanmar apabila 2 dozen penduduk kampung Rohingya mati akibat serangan udara

(SeaPRwire) –   Serangan udara tentera di membunuh sekurang-kurangnya 25 ahli minoriti Muslim Rohingya termasuk kanak-kanak, lapor media tempatan, lantas mencetuskan kebimbangan Ketua Setiausaha PBB terhadap keganasan yang semakin meningkat.

Menurut laporan, serangan udara berlaku awal pagi Isnin dan menyasarkan kampung Thada, utara daerah Minbya di negeri Rakhine. Serangan itu juga mencederakan 25 orang lagi. Kerajaan tentera negara itu belum memberi sebarang ulasan mengenai laporan tersebut.

Ketua Setiausaha PBB António Guterres menyatakan kebimbangan mendalam terhadap “situasi yang semakin merosot dan peningkatan konflik di Myanmar,” menurut kenyataan jurucakapnya.

PBB “mengutuk semua bentuk keganasan dan mengulangi seruan untuk melindungi orang awam, termasuk pekerja bantuan mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa, untuk menghentikan permusuhan, dan akses bantuan kemanusiaan,” kata jurucakap Timbalan Ketua Setiausaha PBB, Farhan Haq, dalam kenyataan Isnin.

Tentera Myanmar semakin banyak menggunakan serangan udara untuk menentang perjuangan bersenjata meluas terhadap pemerintahan sejak rampasan kuasa terhadap kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi pada Februari 2021.

Laporan yang dikeluarkan pada akhir tahun lepas oleh Nyan Lynn Thit Analytica, sebuah pertubuhan penyelidikan dan penyokongan Myanmar, menyatakan sejak rampasan kuasa tentera 2021, 936 orang awam terbunuh dan 878 lagi cedera dalam 1,652 serangan udara. Ia menyatakan 137 bangunan keagamaan, 76 sekolah dan 28 hospital serta klinik rosak akibat serangan udara.

Kampung Rohingya Thada terletak kira-kira 120 batu barat daya Mandalay, bandar terbesar kedua negara itu. Walau bagaimanapun, hampir 90% rakyat Myanmar beragama Buddha, terutamanya majoriti Bamar yang membentuk kelas pemerintah di negara Asia Tenggara itu.

Dua penduduk kampung Thada memberitahu Agensi Berita Associated Press lewat malam Isnin bahawa sebuah pesawat pejuang menjatuhkan dua bom ke atas kampung itu pada kira-kira 1.30 pagi. Enam kanak-kanak terbunuh dalam 25 orang yang terbunuh itu, kata mereka dengan syarat tidak didedahkan identiti kerana takut ditangkap dan membalas.

Mangsa termasuk mereka yang melarikan diri daripada permusuhan di kampung berhampiran, kata penduduk kampung itu.

Media bebas termasuk Myanmar Now, The Irrawaddy dan media berpangkalan Rakhine juga melaporkan insiden itu, memberikan jumlah korban antara 21 hingga 23 pada Isnin dan Selasa. Angka korban yang berbeza adalah biasa di kawasan Myanmar yang sukar dicapai.

AP tidak dapat mengesahkan butiran serangan udara secara bebas kerana laporan sangat dibatasi dan kebanyakan perkhidmatan telefon di kawasan terlibat dipotong oleh kerajaan tentera.

Ahli minoriti Rohingya lama ditindas di Myanmar majoriti Buddha. Kira-kira 740,000 melarikan diri ke kem pelarian di Bangladesh apabila tentera Ogos 2017 melancarkan kempen lawan gerila kejam sebagai tindak balas serangan di Rakhine oleh kumpulan mengaku mewakili Rohingya.

Rakhine Buddha merupakan kumpulan etnik majoriti di Rakhine, juga dikenali dengan nama lama Arakan. Rakhine, seperti kumpulan etnik lain di kawasan sempadan Myanmar, lama meminta lebih autonomi daripada kerajaan pusat, dan menubuhkan tentera sendiri bernama Tentera Arakan.

Tentera Arakan yang terlatih dan bersenjata baik menyerang pos tentera di Rakhine sejak November dan mendakwa merampas dua bandar serta puluhan sasaran tentera dalam sekurang-kurangnya lima daerah sejak tiga bulan lalu. Ia juga merampas sebuah bandar di negeri jiran Chin. Ia juga aktif di Myanmar timur laut, di mana ia menyertai pakatan dengan dua kumpulan bersenjata etnik lain untuk merampas kawasan besar sepanjang sempadan .

Sehingga lewat tahun lepas, Tentera Arakan mengekalkan gencatan senjata di Rakhine dengan kerajaan tentera tetapi selepas permusuhan bermula di timur laut, ia melancarkan serangan di tanah airnya.

“Penyebaran konflik di Negeri Rakhine menyebabkan pengusiran dan memperburuk kelemahan dan diskriminasi sedia ada,” kenyataan Haq, jurucakap PBB, berkata.

Ia menambah Ketua Setiausaha PBB “cemas dengan laporan serangan udara berterusan oleh tentera,” termasuk yang di Minbya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.