Ketua parti unionis terbesar di Ireland Utara meletak jawatan selepas dituduh dengan tuduhan ‘sejarah’

(SeaPRwire) –   Ketua parti unionis terbesar di Utara Ireland telah meletak jawatan daripada jawatan teratas selepas didakwa dengan tuduhan bersifat sejarah, kata parti itu dalam kenyataan pada Jumaat.

Jeffrey Donaldson meninggalkan jawatannya dengan serta merta menunggu keputusan proses kehakiman, kata Parti Kesatuan Demokratik, atau DUP. Mengikut peraturan parti, beliau telah disuspendkan daripada keahlian.

Gavin Robinson, Ahli Parlimen untuk Timur Belfast, dinamakan ketua parti interim.

Pengumuman yang tidak dijangka itu datang selepas Donaldson memilih untuk mempunyai parti itu kembali berkuasa berkongsi di Utara Ireland dengan parti nasionalis Ireland, Sinn Fein, berikutan boikot selama dua tahun terhadap perjanjian perdagangan Brexit.

DUP bersetuju untuk kembali ke pusat kuasa di Stormont berikutan siri jaminan mengenai kedudukan perlembagaan Utara Ireland dalam .

Donaldson telah menjadi Ahli Parlimen sejak 1997 dan pada asalnya merupakan ahli parti kecil Ulster Unionist. Beliau menyertai DUP pada tahun 2004.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.