Ketua parti Islam moderat Tunisia dihukum penjara 15 bulan kerana menyokong pengganas dan menghasut

Pemimpin parti Islam moderat Tunisia telah dijatuhi hukuman penjara selama 15 bulan kerana menyokong keganasan dan menghasut kebencian di negara Afrika Utara ini, yang pernah dianggap sebagai model demokrasi di dunia Arab tetapi semakin autoritarian dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Mahkamah Rayuan di ibu negara, Tunis, menjatuhkan hukuman lewat Isnin terhadap pemimpin Ennahdha, Rached Ghannouchi, bekas speaker parlimen dan penentang keras Presiden Kais Saied. Saied telah menindas kritikan dan lawan politik sambil menguatkuasakan kuasa dan memerintah secara dekri sejak dua tahun lalu.

Ghannouchi, 82, adalah pengasas dan pemimpin lama parti Islam. Beliau pernah berkhidmat sebagai speaker parlimen Ennahdha sehingga Saied mengambil semua kuasa ke tangannya pada Julai 2021, menggantung parlimen.

Ghannouchi, yang mengatakan tindakan Saied bersamaan dengan rampasan kuasa, telah ditahan pada April ketika ketegangan sosial dan kesukaran ekonomi semakin meningkat di Tunisia. Beliau pernah dijatuhi hukuman setahun penjara dalam Mahkamah Pertama atas tuduhan merujuk kepada pegawai polis sebagai penguasa dalam apa yang dipanggil parti itu sebagai perbicaraan palsu.

Selain memanjangkan hukuman tiga bulan, Mahkamah Rayuan memerintahkan Ghannouchi membayar denda 1,000 dinar Tunisia ($300) dan dikenakan pengawasan kehakiman selama tiga tahun.

Ghannouchi tidak hadir di mahkamah untuk penghukuman lewat Isnin sejajar dengan boikot parti itu terhadap mahkamah dan prosiding undang-undang terhadap ahlinya atas tuduhan peguamnya berulang kali ditolak sebagai tidak berasas dan bermotifkan politik.

Banyak bekas dan kini pegawai telah ditahan sebagai sebahagian daripada kempen anti-rasuah Saied atau atas syak wasangka merancang terhadap keselamatan negara. Lawan Saied mendakwa kempen penangkapan berterusan presiden itu bertujuan menghapuskan suara pembangkang di Tunisia, tempat lahir Musim Bunga Arab lebih satu dekad lalu.