Ketua nuklear PBB lawat Jepun untuk menilai pelepasan air buangan Fukushima, bincang tenaga atom

(SeaPRwire) –   Ketua agensi atom Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berada di Jepun untuk menilai pelepasan air sisa radioaktif yang dirawat dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang musnah, dan untuk membincangkan kerjasama lanjut dengan Jepun untuk mempromosikan penggunaan tenaga nuklear untuk kegunaan aman dan bukan penyebaran.

Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Mariano Grossi berada di Jepun pada Selasa untuk kali pertama sejak pelepasan air bermula pada Ogos. Ia juga berlaku sehari selepas Jepun menandakan 13 tahun sejak gempa bumi dan tsunami Mac 11 yang memicu malapetaka Fukushima.

“Tarikh ini mempunyai makna khas di Jepun,” kata Grossi ketika bertemu dengan Menteri Alam Sekitar Jepun Shintaro Ito, pertama dalam siri perbincangan dengan pegawai kanan Jepun yang dirancang untuk lawatan tiga hari.

Bencana itu menyebabkan banyak kesukaran, tetapi juga “menguatkan hubungan dan kerjasama antara IAEA dan Jepun,” kata Grossi.

Satu gempa bumi pada 2011 mengakibatkan loji kuasa Fukushima kehilangan bekalan kuasa dan fungsi pendingin reaktor, memicu tiga pelanggaran dan menyebabkan jumlah air sisa radioaktif yang besar untuk terkumpul. Selepas lebih satu dasawarsa kerja pembersihan, loji itu memulakan pelepasan air selepas rawatan dan pencairan dengan jumlah air laut yang besar pada 24 Ogos, memulakan proses yang dijangka mengambil dekad.

Pelepasan itu telah ditentang dengan kuat oleh kumpulan nelayan dan negara jiran termasuk China, yang mengharamkan semua import makanan laut Jepun serta-merta selepas pelepasan bermula.

Jepun telah meminta bantuan IAEA untuk pemantauan dan penilaian keselamatan untuk menenangkan kebimbangan terhadap pelan pelepasan.

Grossi dijangka memeriksa kemudahan pelepasan pada Rabu selepas bertemu dengan penduduk tempatan. Beliau terakhir melawat loji itu pada Julai selepas mengeluarkan kajian IAEA meramalkan kesan yang sangat minimum daripada pelepasan. Laporan menyeluruh IAEA kemudian juga menyimpulkan bahawa pelepasan sehingga kini memenuhi piawaian keselamatan antarabangsa.

Grossi juga akan bertemu dengan Menteri Luar Yoko Kamikawa dan Menteri Ekonomi dan Industri Ken Saito untuk membincangkan kerjasama dalam penghalau senjata nuklear, bukan penyebaran, Korea Utara dan Iran serta penggunaan tenaga atom untuk kegunaan aman, kata pegawai Jepun.

Kerajaan Perdana Menteri Fumio Kishida telah mengubah semula rancangan awal untuk penghapusan nuklear dan mempercepatkan penggunaan tenaga nuklear berikutan kenaikan kos bahan api akibat perang Rusia di Ukraine dan tekanan untuk memenuhi matlamat pengurangan karbon.

Jepun juga mahu memberi sokongan kewangan untuk usaha IAEA untuk melindungi daripada perang berterusan Rusia, kata pegawai.

Jepun dan IAEA juga bekerjasama dalam pelupusan tanah radioaktif dari Fukushima.

Kerajaan Jepun, terikat dengan jumlah tanah besar yang digali semasa pembinaan semula dan kerja pembersihan di luar loji Fukushima, sedang berjuang untuk mencari kaedah pelupusan. Satu rancangan untuk menyiklik semula untuk pembinaan jalan dan kerja awam lain selepas ujian keselamatan telah mendapat bantahan yang kuat.

Tanah itu disimpan di kemudahan penyimpanan sementara di Fukushima. Kerajaan telah berjanji rancangan pelupusan muktamad di luar wilayah sebelum 2045.

Laporan awal IAEA tahun lepas menyokong, tetapi menekankan keperluan kepercayaan awam. Laporan akhir dijangka musim panas ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.