Ketua nuklear PBB berkata pembuangan air kumbahan yang dirawat di loji Fukushima di Jepun adalah selamat

(SeaPRwire) –   Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Rafael Grossi memberitahu wakil tempatan Jepun dalam mesyuarat di Fukushima pada Rabu bahawa pelepasan air sisa radioaktif yang dirawat di loji kuasa nuklear yang musnah itu telah memenuhi piawaian keselamatan dan sebarang sekatan terhadap produk dari rantau itu “tidak berasas saintifik.”

Pengarah Agung IAEA Rafael Grossi menyertai pegawai tempatan dan wakil kumpulan nelayan dan perniagaan dan meyakinkan mereka bahawa pelepasan itu dilakukan “tanpa kesan kepada alam sekitar, air, ikan dan enapan.”

Grossi, yang tiba di sana pada Selasa, melawat Fukushima untuk kali pertama sejak pelepasan air yang dirawat itu bermula pada Ogos.

Grossi memeriksa kemudahan pelepasan dan pengambilan sampel pada Rabu, ditemani oleh Tomoaki Kobayakawa, presiden syarikat pengendali loji itu, Tokyo Electric Power Company Holdings. Beliau terakhir melawat loji itu pada Julai selepas mengeluarkan kajian IAEA meramalkan kesan yang sangat kecil daripada pelepasan itu. Laporan komprehensif IAEA kemudian menyimpulkan bahawa pelepasan itu memenuhi piawaian keselamatan antarabangsa.

Bencana 2011 telah merosakkan bekalan kuasa dan fungsi pendinginan reaktor loji Fukushima, memicu leburan tiga reaktor dan menyebabkan jumlah air sisa radioaktif yang besar untuk terkumpul. Selepas lebih satu dekad kerja pembersihan, loji itu memulakan pelepasan air itu selepas merawat dan mencairkannya dengan jumlah air laut yang besar pada 24 Ogos, memulakan proses yang dijangka mengambil dekad.

Pelepasan itu ditentang oleh kumpulan nelayan dan negara jiran termasuk China, yang mengharamkan semua import makanan laut Jepun serta-merta selepas pelepasan bermula.

“Tiada sebab saintifik untuk mengenakan sekatan terhadap produk daripada kami,” kata Grossi dalam mesyuarat di Iwaki, selatan loji Fukushima Daiichi.

“Ini sangat penting khususnya untuk dikatakan dalam forum ini di sini di Fukushima,” katanya. Beliau menyatakan “dimensi politik kepada aktiviti ini kerana … beberapa negara jiran juga menyatakan kebimbangan.”

Walaupun awalnya takut bahawa pelepasan air akan menambah buruk reputasi industri perikanan Fukushima yang sudah terjejas, ia tidak merosakkan reputasinya di dalam negara. Larangan China terhadap makanan laut Jepun terutamanya mengenai pengeksport scallop di Hokkaido. Tokyo telah menyediakan dana lebih daripada 100 bilion yen (AS$680 juta) termasuk pampasan dan sokongan lain, termasuk langkah untuk membantu mencari destinasi eksport lain.

Pelepasan itu berada pada permulaan proses panjang, kata Grossi, dengan menekankan pentingnya “ketelusan, ketepatan teknikal dan dialog terbuka, jujur dan perundingan yang luas.” Beliau menekankan bahawa IAEA mempunyai pejabat dan makmal sendiri di loji Fukushima untuk memantau proses secara bebas.

Grossi berkata beliau bertemu dengan penduduk tidak sahaja untuk menekankan perkara utama mengenai pelepasan tetapi “untuk belajar daripada anda.” Beliau berkata beliau akan terus datang ke Fukushima dan beliau terbuka mendengar kebimbangan dan keperluan penduduk.

Kerajaan Perdana Menteri Fumio Kishida telah memutarbalikkan rancangan awal untuk penghentian nuklear dan mempercepatkan penggunaan tenaga nuklear berikutan kenaikan kos bahan api berkaitan dengan serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine dan tekanan untuk memenuhi matlamat pengurangan karbon.

Pada Selasa, Grossi menyatakan sokongan untuk meningkatkan penggunaan tenaga nuklear Jepun ketika negara itu memandang kepada ia sebagai sumber tenaga bersih dan stabil.

Grossi, dalam mesyuarat dengan Menteri Ekonomi dan Industri Ken Saito, menawarkan bantuan teknikal Jepun untuk memperbaiki loji kuasa nuklear Kashiwazaki-Kariwa yang tidak beroperasi di rantau Niigata Jepun, dijalankan oleh pengendali Fukushima Daiichi, untuk menangani kebimbangan mengenai masalahnya dalam menjaga langkah keselamatan dahulu. Kedua-duanya berminat untuk memulakannya semula tidak lama lagi.

IAEA akan menghantar pasukan pakar ke loji itu kemudian bulan ini untuk membantu usaha Tokyo Electric Power Company Holdings untuk memenangi kepercayaan awam.

Pemulaan semula masih tidak pasti kerana ia tertakluk kepada persetujuan masyarakat tuan rumah. Gempa bumi 1 Januari di kawasan berhampiran Noto menimbulkan semula kebimbangan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.