Ketua NATO kata Israel ‘tidak bersendirian’

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mengesahkan pada Khamis bahawa “Israel tidak berdiri bersendirian” ketika menteri pertahanan berkumpul untuk mesyuarat di Brussels.

Pertubuhan itu berkata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant “memaklumkan menteri melalui persidangan video mengenai kekejaman yang dilakukan oleh Hamas terhadap warga awam Israel dan warganegara beberapa Rakan NATO.”

“Israel tidak berdiri bersendirian,” kata Stoltenberg dilaporkan, dengan NATO menambah bahawa beliau “mengutuk serangan pengganas dalam istilah yang paling kuat.”

“Rakan-rakan menyatakan solidariti dengan Israel, dengan jelas bahawa ia berhak mempertahankan diri dengan berkadar terhadap serangan tidak berjustifikasi ini,” kata NATO juga. “Mereka menyeru Hamas untuk segera melepaskan semua tebusan, dan untuk perlindungan penuh yang mungkin bagi warga awam.”

KEMAS KINI LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

NATO berkata beberapa rakan “jelas bahawa mereka menyediakan sokongan praktikal kepada Israel ketika ia terus menangani situasi” dan bahawa “tiada negara atau pertubuhan patut cuba mengambil kesempatan daripada situasi atau meningkatkannya.”

Menjelang Khamis, Hamas dipercayai telah menawan kira-kira 150 tebusan, termasuk warga Amerika, menurut Associated Press.

Pasukan Pertahanan Israel meletakkan pada X bahawa sejak konflik bermula Sabtu, lebih 95 keluarga “dimaklumkan bahawa orang yang dicintai mereka diambil tebusan.”

AS MENINGKATKAN AMARAN PERJALANAN KE ISRAEL KE TAHAP KEDUA TERTINGGI

Kekerasan yang meletus telah mengorbankan nyawa sekurang-kurangnya 25 warga Amerika dan lebih 2,400 orang Israel dan Palestin.

“Malangnya, bilangan nyawa yang tidak bersalah yang dituntut oleh Hamas melalui serangan kejam terus meningkat. Di antaranya, kami kini mengetahui sekurang-kurangnya 25 warga Amerika terbunuh,” kata Setiausaha Negara Antony Blinken dalam sidang akhbar bersama Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Khamis di Israel.

Perang kini memasuki hari keenam.

Timbalan Setiausaha Agung NATO Mircea Geoana memberitahu mesyuarat majlis perhimpunan parlimennya pada Isnin bahawa beliau “sangat bimbang bahawa warga negara banyak negara lain termasuk beberapa rakan NATO, tergolong dalam yang terbunuh, cedera atau ditawan.

Chris Pandolfo dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.