Ketua NATO desak ahli Kongres AS terus menyokong Ukraine, memberi amaran Beijing sedang memantau

(SeaPRwire) –   Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada Ahad menggalakkan ahli-ahli undang-undang AS untuk terus memberi sokongan kepada Ukraine, dengan memberi amaran bahawa Beijing sedang memantau.

Stoltenberg muncul dalam “Minggu” dan memberi amaran bahawa tindak balas sekutu terhadap pencerobohan Presiden Rusia Vladimir Putin ke atas Ukraine.

“Apa yang penting ialah Ukraine terus mendapat sokongan kerana kita perlu sedar bahawa ini dipantau dengan teliti di Beijing,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa AS, Eropah dan bahagian-bahagian dunia lain akan menjadi lebih terdedah jika Putin “mendapat apa yang diinginkan di Ukraine.”

“Ia penting bahawa sokongan kepada Ukraine diteruskan,” ketua NATO itu berkata. “Ini akan memberi galakan kepada kuasa-kuasa autoritarian lain. Hari ini Ukraine, esok mungkin Taiwan.”

China mendakwa Taiwan sebagai wilayahnya dan percaya ia mesti disatukan semula dengan tanah besar.

Stoltenberg bertemu dengan pegawai-pegawai pertahanan tertinggi dan ahli-ahli undang-undang AS minggu ini untuk membincangkan pembiayaan berterusan kepada Ukraine, yang tersekat di Kongres disebabkan pertikaian mengenai dan isu-isu politik lain.

Bantuan kepada Ukraine masih menjadi isu pembahagian, dengan pengkritik menyatakan

Lima pegawai Ukraine ditahan pada hujung minggu lepas atas tuduhan mencuri hampir $40 juta dana yang bertujuan untuk membeli peralatan tentera untuk perang menentang Rusia. Perkhidmatan keselamatan Ukraine menyatakan ahli-ahli kementerian pertahanan berkonspirasi dengan ahli-ahli syarikat senjata Ukraine untuk menggelapkan dana, yang bertujuan untuk membeli 100,000 bom tangan.

’ Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.