Ketua Menteri Itali Putus Hubungan Dengan Kekasih Bintang TV Selepas Perbualan ‘Mengadakan Seks Tiga’ Terdedah

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni mengumumkan dia memutuskan hubungan dengan teman lelakinya selama hampir sepuluh tahun tidak lama selepas komen eksplisitnya kepada rakan sekerja terdedah kepada umum.

“Hubunganku dengan Andrea Giambruno, yang berlangsung hampir sepuluh tahun, berakhir di sini. Saya mengucapkan terima kasih kepadanya untuk tahun-tahun yang indah kami lalui bersama, untuk kesukaran yang kami hadapi, dan memberikan saya perkara paling penting dalam hidup saya, iaitu anak perempuan kami Ginevra,” Meloni memaparkan di X.

Mesej Perdana Menteri Itali itu datang hanya beberapa jam selepas rancangan TV menyiarkan komen eksplisit yang dibuat oleh Giambruno, yang bekerja sebagai penyampai berita untuk penyiar terbesar Itali Mediaset, dilaporkan BBC.

Rancangan lawak TV yang dipanggil Striscia La Notizia menyiarkan komen luar skrin yang dibuat oleh Giambruno di mana dia kelihatan menggoda rakan sekerja perempuan.

“Anda sangat cerdik… Mengapa saya tidak bertemu anda lebih awal?” katanya kepada rakan sekerja perempuan itu, mengikut BBC.

“Bolehkah saya sentuh bola saya sambil bercakap dengan anda?” dia teruskan, mengikut Daily Mail. Wanita itu menjawab: “Anda sudah berbuat demikian.”

Dalam rakaman kedua yang disiarkan pada Khamis lepas, Giambruno didengar berkata dia sedang berhubungan sulit, melaungkan bahawa semua orang di tempat kerjanya “tahu [tentang hubungan sulit itu], dan kini anda juga tahu.” Dia juga kelihatan meminta rakan sekerja perempuan sama ada mereka mahu mengambil bahagian dalam hubungan seks berkumpulan dengannya, mengikut BBC.

“Kami sedang mencari orang ketiga, kerana kami melakukan hubungan tiga. Empat orang juga. Adakah anda berminat menyertai kumpulan kerja kami?” tanyanya, mengikut Telegraph.

“Apa jika Striscia merekod anda?” tanya orang lain kepadanya dalam klip itu.

“Apa yang saya katakan begitu buruk? Kami sedang ketawa, kami sedang bercanda,” jawabnya, mengikut BBC.

Meloni dan Giambruno bertemu pada 2014 di studio TV dan mempunyai seorang anak perempuan berusia 7 tahun. Kedua-dua tidak pernah kahwin.

“Jalan kami telah berbeza untuk sementara waktu, dan masa telah tiba untuk mengakui. Saya akan mempertahankan apa yang kami adalah, saya akan mempertahankan persahabatan kami, dan saya akan mempertahankan, dengan segala cara, seorang gadis berusia tujuh tahun yang menyayangi ibunya dan menyayangi bapanya, seperti saya tidak dapat menyayangi bapaku. Saya tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dikatakan tentang perkara ini,” Meloni teruskan di X, dalam tweet yang diterjemahkan ke bahasa Inggeris.

Meloni membuat sejarah Itali pada September lepas apabila menjadi wanita pertama negara itu menjadi perdana menteri. Dia adalah ahli parti kanan Brothers of Italy, yang berkempen dengan platform nasionalis sambil menyokong penurunan cukai dan mempertahankan nilai-nilai keluarga tradisional.

Dalam kenyataannya di X, Perdana Menteri itu juga menepis kritikan daripada “semua mereka yang mengharapkan untuk melemahkanku dengan menyerang saya di rumah.”

“Walaupun titisan air berharap untuk menggali batu, batu itu kekal batu dan titisan air hanyalah air,” tambahnya dalam komen kepada pengkritik.

Mediaset memberitahu Reuters bahawa Giambruno bersetuju tidak muncul di siaran minggu ini. Penyiar itu sedang menyiasat sama ada dia melanggar kod tingkah laku dalaman, mengikut sumber yang bercakap dengan Reuters.

Sebelum ini Giambruno pernah menghadapi kontroversi pada Ogos kerana kenyataan yang ditafsirkan sebagai menyalahkan mangsa, apabila dia mendakwa wanita boleh mengelakkan serangan seksual jika tidak mabuk.

“Jika anda pergi menari, anda berhak untuk mabuk – tidak sepatutnya ada sebarang salah faham dan sebarang masalah – tetapi jika anda mengelakkan diri daripada mabuk dan kehilangan daya ingatan, anda mungkin juga boleh mengelakkan berdepan dengan masalah tertentu dan bertemu serigala,” katanya ketika itu.

Ahli angket Itali Antonio Noto berkata pemutusan hubungan Meloni mungkin memberikan manfaat politik kepadanya, dengan menyatakan komen media sosial bertindak balas kepada berita itu adalah menyokong.

“Dengan apa yang dilakukannya hari ini, dia mungkin telah mewujudkan ikatan yang lebih kuat dengan rakyat Itali,” katanya kepada Reuters.