Ketua kumpulan ‘Barbecue’ mengancam ahli-ahli politik yang terlibat dalam majlis peralihan kuasa sementara Kenya menangguhkan penempatan polis

(SeaPRwire) –   Kenya pada Khamis mengatakan ia menangguhkan pengerahan 1,000 pegawai polis yang diperlukan ke Haiti, kerana keganasan geng dan ketidaktentuan sosial selama berminggu-minggu menghancurkan negara itu.

Abraham Korir Sing’Oei, setiausaha prinsipal Kenya di kementerian luar negeri, berkata pengerahan pegawai polis akan bergantung kepada “” di Haiti.

“[T]erdapat satu pihak yang boleh menjadi asas untuk , yang menikmati kuasa perlembagaan di Haiti,” kata Sing’Oei.

Penangguhan pengerahan tentera datang ketika rancangan untuk mewujudkan dewan kepresidenan peralihan di Haiti kelihatan maju Khamis, walaupun di atas tanah berliku-liku.

Majoriti parti dan gabungan Haiti mengemukakan nama mereka yang diberi amanah mengawal peralihan kepada kerajaan baharu, kata pegawai Caribbean Khamis.

Pemimpin Caribbean, serta Setiausaha Negara AS Antony Blinken, bertemu di Jamaica awal minggu ini untuk membincangkan situasi genting di Haiti dan mengumumkan rancangan untuk mewujudkan dewan sembilan ahli. Tidak lama selepas mesyuarat itu, Perdana Menteri Haiti Ariel Henry bersetuju meletak jawatan sebaik sahaja dewan itu ditubuhkan.

Selepas pengumuman itu, keganasan mereda sedikit, tetapi merebak semula Rabu malam dan awal Khamis apabila geng bersenjata menyerang akademi polis. Terdapat juga laporan kebakaran di Penjara Kebangsaan di pusat bandar Port-au-Prince, salah satu daripada dua penjara diserang lebih seminggu lalu. Belum jelas sama ada sesiapa cedera atau terbunuh dalam kebakaran itu atau bagaimana ia bermula.

Sementara itu, Jimmy “Barbeque” Cherizier, ketua pakatan geng, telah mengancam pemimpin politik yang mengambil bahagian dalam dewan peralihan.

“Tidak adakah anda berasa malu?” kata Cherizier dalam mesej audio 7 minit yang dikongsi Khamis pagi di platform mesej WhatsApp. “Anda telah membawa negara ini ke mana ia berada hari ini. Anda tidak mempunyai idea apa yang akan berlaku.”

“Saya akan tahu jika anak-anak anda berada di Haiti, jika isteri-isteri anda berada di Haiti … jika suami-suami anda berada di Haiti,” katanya dalam ancaman nyata kepada keluarga mereka. “Jika anda mahu mentadbir negara, semua keluarga anda perlu berada di sana.”

Dalam ucapannya, Cherizier berkata peletakan jawatan Henry hanyalah “langkah pertama dalam pertempuran” untuk negara pulau 11 juta orang itu.

Ibu negara Haiti dan kawasan lain telah dilanda kuasa geng berkuasa yang menguasai kira-kira 80% ibu negara Port-au-Prince.

Pada akhir bulan lalu, penjenayah melancarkan siri serangan terhadap institusi-institusi negara utama, termasuk balai polis, lapangan terbang antarabangsa utama dan dua penjara terbesar Haiti, di mana lebih 4,000 tahanan melarikan diri. Puluan orang terbunuh dalam serangan itu, dan lebih 15,000 orang tidak mempunyai tempat tinggal.

Henry, perdana menteri, berada di Kenya ketika serangan bermula untuk cuba menjamin pengerahan pasukan polis PBB dari negara Afrika Timur itu. Beliau masih berada di Puerto Rico, tidak dapat pulang ke rumah.

Sekolah, stesen minyak dan lapangan terbang kekal ditutup di ibu negara Haiti dan luar bandar, walaupun pengangkutan awam telah disambung, dan bilangan Haiti yang semakin meningkat dilihat di jalan-jalan yang sebelum ini kosong.

Awal minggu ini, AS mengevakuasi kakitangan bukan penting dari kedutaannya di Haiti. Tentera kekal ditempatkan di sana untuk menguatkan keselamatan di kedutaan.

Timbalan jurucakap Pentadbiran Pertahanan Sabrina Singh berkata Khamis tiada rancangan sekarang untuk mengevakuasi warganegara AS dari bahagian lain negara atau menghantar kapal, pesawat, atau aset lain.

“Fokus kami adalah memastikan kakitangan kami di kedutaan selamat,” katanya Khamis. “Dan itulah sebabnya anda lihat peningkatan dalam kedudukan keselamatan kami di sana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.