Ketua Hamas Ismail Haniyeh mengatakan tiga anak lelakinya terbunuh dalam serangan udara Israel di Gaza

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel (AP) — Tiga anak lelaki kepada ketua politik utama telah terbunuh Rabu oleh serangan udara Israel di , dan ketua itu menuduh Israel bertindak dalam “semangat membalas dendam dan pembunuhan.”

anak lelaki adalah antara tokoh-tokoh berprofil tinggi yang terbunuh sehingga kini dalam perang ini. Belum jelas bagaimana kematian mereka mungkin mempengaruhi rundingan gencatan senjata yang sedang dibantu oleh pengantara antarabangsa, walaupun Haniyeh berkata Hamas tidak akan mengalah kepada tekanan.

Tentera Israel berkata lelaki-lelaki itu menjalankan aktiviti militan di tengah-tengah Gaza, tanpa memberikan butiran lanjut.

Haniyeh mengesahkan kematian itu dalam temubual dengan saluran satelit Al Jazeera, berkata anak lelakinya “syahid di jalan untuk membebaskan Baitulmuqaddis dan Masjid Al-Aqsa.”

“Musuh jenayah didorong oleh semangat membalas dendam dan pembunuhan dan tidak menghargai sebarang piawaian atau undang-undang,” katanya dalam temubual telefon itu.

Tentera Israel menggambarkan ketiga-tiga adik-beradik itu sebagai komander sel dan dua operatif tentera.

Dalam temubual dengan Al Jazeera, Haniyeh berkata pembunuhan itu tidak akan menekan Hamas untuk melembutkan pendiriannya.

“Musuh percaya dengan menargetkan keluarga pemimpin, ia akan mendorong mereka untuk menyerah terhadap tuntutan rakyat kami,” katanya. “Sesiapa yang percaya menargetkan anak lelakiku akan mendorong Hamas untuk mengubah kedudukannya salah faham.”

Haniyeh tinggal dalam buangan di Qatar, di mana Al Jazeera berpangkalan. Stesen TV Al-Aqsa milik Hamas menyiarkan rakaman Haniyeh menerima berita kematian itu sambil melawat mangsa Palestin yang cedera yang telah dihantar ke sebuah hospital di Doha. Ketika seorang pembantunya menerima berita itu melalui telefon, Haniyeh mengangguk, memandang ke bawah ke tanah dan perlahan-lahan berjalan keluar dari bilik itu.

“Tiada daya dan tiada kuasa melainkan dengan Allah,” gumam Haniyeh. “Semoga Allah memudahkan urusan mereka.”

Al-Aqsa TV berkata Hazem, Ameer dan Mohammed Haniyeh terbunuh bersama ahli keluarga dalam serangan itu berhampiran kem pelarian Shati di Bandar Gaza. Ismail Haniyeh berasal dari Shati.

Adik-beradik itu sedang dalam perjalanan bersama ahli keluarga dalam kenderaan tunggal yang menjadi sasaran drone Israel, kata Al-Aqsa TV, menambah enam orang terbunuh termasuk anak perempuan Hazem Haniyeh dan seorang anak lelaki dan anak perempuan Ameer.

Sebelum ini, menteri kabinet perang Israel Benny Gantz mendakwa Hamas telah dikalahkan secara tentera, walaupun beliau juga berkata Israel akan melawannya selama bertahun-tahun akan datang.

“Dari sudut tentera, Hamas dikalahkan. Pejuangnya dibunuh atau bersembunyi” dan keupayaannya “terjejas,” kata Gantz dalam kenyataan kepada media di Sderot.

Tetapi beliau menambah: “Berperang menentang Hamas akan mengambil masa. Budak-budak yang kini berada di sekolah menengah akan berperang di Lembah Gaza lagi.”

Gantz mengulangi komitmen kerajaan Israel untuk memasuki Rafah, bandar di hujung selatan Gaza yang paling jauh di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu kini berlindung. “Di mana sahaja terdapat sasaran pengganas – IDF akan berada di sana,” katanya, merujuk kepada tentera Israel.

Serangan itu berlaku ketika orang Palestin di Gaza menandakan cuti Aidilfitri yang sunyi, yang menamatkan bulan puasa suci Ramadan, dengan melawat kubur sanak saudara yang terbunuh dalam perang itu. Di kem pelarian Jabaliya berhampiran Bandar Gaza, orang duduk sunyi di sebelah kubur yang dikelilingi bangunan yang musnah oleh serangan balas Israel terhadap serangan maut Hamas pada 7 Oktober.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah memanggil pengendalian Perdana Menteri Benjamin Netanyahu terhadap perang di Gaza sebagai kesilapan dan menyeru kerajaannya untuk melimpahkan bantuan kepada wilayah yang terkepung itu.

Selepas berbulan-bulan menyokong perang menentang Hamas, Rumah Putih telah meningkatkan tekanan ke atas Israel untuk mencapai gencatan senjata dan mengambil garis keras yang menggoncangkan ikatan berpuluh tahun dan memperdalam isolasi antarabangsa Israel terhadap perang itu.

Perselisihan paling serius adalah mengenai rancangan Israel untuk serangan ke atas Rafah. Perpecahan itu diperparah oleh serangan udara Israel minggu lepas terhadap konvoi bantuan yang membunuh tujuh pekerja dengan amal World Central Kitchen, kebanyakannya warga asing. Israel berkata kematian itu tidak sengaja, tetapi Biden marah.

Komentar Biden dalam temubual yang dirakam dua hari selepas serangan World Central Kitchen dan disiarkan lewat Selasa menyorot perbezaan antara Israel dan Amerika Syarikat terhadap bantuan kemanusiaan kepada orang di Gaza, di mana perang itu telah mengeluarkan amaran tentang kelaparan segera untuk lebih daripada satu juta orang.

“Apa yang dilakukannya adalah kesilapan. Saya tidak bersetuju dengan pendekatan beliau,” kata Biden kepada penyiar bahasa Sepanyol Univision apabila ditanya sama ada Netanyahu memberi keutamaan kepada survival politiknya berbanding kepentingan Israel.

Israel menghentikan penghantaran bantuan ke Gaza pada hari-hari awal perang, tetapi di bawah tekanan Amerika Syarikat, telah perlahan-lahan meningkatkan bilangan trak yang dibenarkan memasuki wilayah itu.

Namun, kumpulan bantuan mengatakan bekalan tidak sampai kepada orang yang sangat memerlukan dengan cepat cukup, menyalahkan sekatan Israel dan mencatat beribu trak sedang menunggu untuk memasuki Gaza. Negara-negara telah cuba cara yang kurang cekap untuk menghantar bantuan, termasuk menjatuhkan bantuan melalui udara dan laut.

Israel mengatakan ia telah membuka lebih banyak pintu masuk untuk trak memasuki dan mencapai kawasan yang terjejas teruk seperti utara Gaza, sasaran awal Israel dalam perang.

Israel melancarkan perang itu bertindak balas kepada serangan lintas sempadan Hamas di mana militan membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menawan kira-kira 250 orang, menurut pihak berkuasa Israel.

Lebih 33,400 orang Palestin terbunuh dalam pertempuran tanpa henti, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam kiraan tetapi mengatakan kebanyakan yang mati ialah wanita dan kanak-kanak. Israel mengatakan ia telah membunuh kira-kira 12,000 militan, tanpa memberikan bukti.

Perang ini telah melahirkan bencana kemanusiaan. Kebanyakan penduduk wilayah itu telah dipindahkan dan dengan luasnya lanskap bandar Gaza yang musnah dalam pertempuran, banyak kawasan tidak boleh didiami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.