Ketua EU kata Israel bertanggungjawab atas peningkatan kuasa Hamas di Gaza: ‘Dibiayai oleh kerajaan’

(SeaPRwire) –   Ketua Dasar Luaran Kesatuan Eropah berkata pada hari Jumaat Israel bertanggungjawab terhadap kenaikan kuasa Hamas di Gaza: ‘Dibiayai oleh kerajaan’

Ketua Dasar Luaran Kesatuan Eropah Josep Borrell berkata dengan terang semasa ucapan di Universiti Valladolid, Sepanyol bahawa Israel membiayai Hamas dalam usaha melemahkan Pihak Berkuasa Palestin yang ketika itu mentadbir.

“Ya, Hamas dibiayai oleh kerajaan Israel dalam cubaan melemahkan Pihak Berkuasa Palestin yang diketuai Fatah,” kata Borrell tanpa memberikan terperinci, lapor Reuters.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebelum ini menafikan dakwaan sedemikian. Beliau juga mengutuk sikap Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang pro-Hamas.

Critik Netanyahu menuduh beliau membenarkan wang asing memasuki Gaza selama bertahun-tahun, kebanyakannya pergi kepada kumpulan pengganas yang mentadbir.

Dalam ucapannya pada hari Jumaat, Borrell berucap mengenai senario selepas perang, dengan menyatakan satu-satunya penyelesaian aman termasuk pembentukan sebuah negara Palestin.

“Kami hanya percaya penyelesaian dua negara yang dipaksakan dari luar akan membawa keamanan walaupun Israel bersikeras menolak,” katanya.

Hamas memerintah Jalur Gaza sejak 2007 selepas menewaskan Fatah yang diketuai Presiden Mahmoud Abbas dalam perang saudara.

Angkatan Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menawan lebih 200 tebusan.

Sebaik sahaja serangan itu, kerajaan Israel mengenakan sekatan ke atas Hamas dan kemudian melancarkan serangan darat ke Utara Gaza.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.