Ketua diplomat Kesatuan Eropah tolak kebimbangan tentang sokongan jangka panjang blok untuk Ukraine

KYIV, Ukraine (AP) — Ketua diplomat Kesatuan Eropah pada hari Isnin memimpin satu delegasi diplomat kanan yang tidak diumumkan melawat Kyiv dan menolak kebimbangan tentang ketegangan politik dalam blok berkenaan sokongan jangka panjangnya untuk perjuangan Ukraine menentang Rusia.

Walaupun sebahagian besarnya simbolik, mesyuarat tidak rasmi antara diplomat EU dan Ukraine menunjukkan “komitmen yang jelas” EU kepada Ukraine dalam perang 19 bulannya, kata Josep Borrell.

“EU kekal bersatu dalam sokongannya kepada Ukraine… Saya tidak nampak mana-mana negara ahli melipat keterlibatan mereka,” kata Borrell dalam satu sidang akhbar di ibu kota Ukraine.

Perhimpunan itu adalah kali pertama menteri luar negara EU telah bertemu di luar blok – dan dalam zon perang, menurut Borrell.

PENTADBIRAN BIDEN BIMBANG MENGENAI RASUAH DI UKRAINE TETAPI MASIH MENYOKONG BANTUAN UNTUK MEMPERJUANG RUSIA, MEMO NEGARA

Perbincangan berlangsung selepas kemenangan pilihan raya pada hujung minggu oleh bekas Perdana Menteri Robert Fico di negara ahli EU Slovakia, yang agenda pro-Rusia telah meningkatkan tanda tanya mengenai sokongan berterusan EU untuk Kyiv.

Negara Eropah Timur kecil itu boleh membawa lebih banyak ketegangan kepada perbincangan EU mengenai Ukraine, seperti yang telah berlaku dengan sikap Hungary yang kadangkala sejuk terhadap Kyiv. Budapest telah mengekalkan hubungan rapat dengan Moscow dan berhujah menentang pembekalan senjata kepada Ukraine atau memberikan bantuan ekonomi kepadanya. Slovakia mengendalikan laluan kereta api utama yang digunakan untuk mengangkut perkakasan tentera Barat ke Ukraine.

EU, Amerika Syarikat dan United Kingdom telah memberikan sokongan tentera dan kewangan yang besar kepada Ukraine, membolehkannya berdiri teguh menentang serangan Kremlin. Bantuan itu sangat penting untuk ekonomi Ukraine yang lemah dan setakat ini terbuka tanpa had.

Tetapi ketidakpastian telah mula timbul mengenai berapa lama sekutu Kyiv akan terus menghantar bantuan bernilai bilion dolar (euro).

Presiden AS Joe Biden pada hari Ahad menenangkan sekutu tentang sokongan kewangan berterusan AS untuk usaha perang, selepas Kongres mengelakkan penutupan kerajaan dengan meluluskan pakej pembiayaan jangka pendek yang menggugurkan bantuan untuk Ukraine dalam pertempurannya menentang Rusia.

Ramai ahli Kongres AS mengakui bahawa mendapatkan kelulusan untuk bantuan Ukraine di Kongres semakin sukar kerana perang berlarutan.

Borrell, dalam sidang akhbar beliau, bertegas bahawa EU komited kepada “keterlibatan berterusan” dengan Ukraine. “Tekad kami… teguh dan akan diteruskan,” katanya.

Beliau menyebut senarai komitmen berterusan yang telah dan diharapkan akan dibuat oleh 27 negara EU, termasuk bantuan tentera yang dicadangkan sebanyak 5 bilion euro ($5.3 bilion) tahun depan, sasaran untuk melatih sekitar 40,000 tentera Ukraine dan kemungkinan usaha sama industri pertahanan antara syarikat pertahanan EU dan Ukraine.

Tanda lain komitmen EU termasuk bantuan pertahanan siber, program nyahranjau untuk membolehkan pemulihan pasca perang Ukraine dan reformasi undang-undang penguatkuasaan Ukraine untuk membanteras rasuah, kata Borrell.

Tetapi “komitmen keselamatan paling kukuh” EU untuk Ukraine adalah untuk memberikannya keahlian blok itu, katanya.

Ukraine bercita-cita untuk menjadi ahli EU, dan pegawai EU telah menggalakkan laluan itu, walaupun ia boleh mengambil masa bertahun-tahun di tengah-tengah perang penghabisan yang tiada kesudahannya.

“Dengan setiap kampung, dengan setiap meter yang dibebaskan Ukraine, dengan setiap meter di mana ia menyelamatkan rakyatnya, ia juga sedang merintis jalan ke Kesatuan Eropah,” kata Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock kepada wartawan di Kyiv.

“Kedua-dua Ukraine dan pihak Eropah bertekad untuk bergerak dengan kelajuan maksimum, mengambil kira semua reformasi yang telah dilakukan Ukraine, sedang dilakukan dan akan terus dilaksanakan,” kata Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba.

Kuleba juga menawarkan jaminan tentang sekutu negara itu selepas Kongres AS meninggalkan bantuan Ukraine daripada pakej pembiayaannya.

Kuleba memberitahu wartawan bahawa Ukraine mengadakan perbincangan dengan wakil kedua-dua parti di Kongres untuk memastikan lebih banyak bantuan akan tiba.

“Keputusan telah diambil seperti yang telah berlaku, tetapi kami kini bekerja dengan kedua-dua pihak Kongres untuk memastikan ia tidak berulang dalam apa jua keadaan,” kata Kuleba.

“Persoalannya adalah sama ada apa yang berlaku di Kongres AS pada hujung minggu lalu adalah insiden atau sistem. Saya fikir ia adalah insiden,” tambahnya.

Kuleba berkata beliau juga mendesak menteri luar “untuk memberikan sokongan maksimum kepada syarikat pertahanan mereka dalam membina kerjasama dengan syarikat pertahanan Ukraine.”

Kerjasama sedemikian baru-baru ini menjadi topik kerap dalam perbincangan antara Ukraine dan rakannya.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada hari Isnin bahawa beliau tidak meragui bahawa Washington “akan terus terlibat secara langsung dalam konflik itu.”

Pada masa yang sama, Presiden Rusia Vladimir Putin menjangkakan bahawa sokongan antarabangsa untuk Kyiv lambat laun akan mula suram. Peskov berkata keletihan itu akhirnya akan membawa kepada “fragmentasi” bantuan asing Ukraine.

Menteri Pertahanan UK Grant Shapps pada hari Isnin menegaskan bahawa AS “masih jauh” daripada menarik balik sokongannya daripada Ukraine, dan beliau menyatakan semula komitmen British.

“Britain akan, tanpa mengira apa yang berlaku di tempat lain, memainkan peranan kepimpinan,” kata Shapps semasa mesyuarat di persidangan tahunan Parti Konservatif di utara England.

Borrell berkata cadangan perdamaian yang ditawarkan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy adalah satu-satunya yang masih dibincangkan oleh pemimpin antarabangsa, dakwa Borrell, selepas usaha bersaing oleh China dan beberapa pemimpin Afrika pudar.

Rancangan 10 mata Zelenskyy, yang menuntut penarikan balik total Rusia dari tanah Ukraine, termasuk menubuhkan tribunal khas untuk mendakwa jenayah perang Rusia dan membina seni bina keselamatan Eropah-Atlantik dengan jaminan untuk Ukraine.

Institut Kajian Perang, sebuah institut pemikir di Washington, berkata satu-satunya cara untuk mencapai perdamaian adalah untuk “mengenakan kekalahan tentera yang jelas ke atas Rusia” dan kemudian membina semula Ukraine.

“Laluan ini boleh dicapai jika Barat komited untuk menyokong Ukraine dalam usaha panjang yang mungkin diperlukan untuk melaluinya,” kata agensi itu dalam penilaian yang diterbitkan pada hari Ahad.