Ketua Bank Dunia dakwa sumbangan negara kaya boleh tingkatkan keupayaan pinjaman sebanyak lebih daripada AS$100 bilion

World Bank Group Presiden Ajay Banga pada hari Selasa berkata bahawa sumbangan baru yang dicadangkan daripada negara-negara kaya di bawah rangka kerja kecukupan modal boleh meningkatkan keupayaan pinjaman bank sebanyak $100 bilion hingga $125 bilion dalam tempoh satu dekad.

Banga memberitahu majlis acara Council on Foreign Relations bahawa sumbangan akan datang di luar struktur pegangan saham biasa bank dan sumbangan negara biasa kepada Dana Pembangunan Antarabangsa untuk negara-negara termiskin.

Ia akan merangkumi Presiden AS Joe Biden cadangan permohonan bajet tambahan $2.25 bilion untuk Bank Dunia, bersama-sama dengan sumbangan yang dijangka daripada Jerman, Jepun, Korea Selatan, Arab Saudi dan negara-negara Nordik, katanya.

“Saya percaya jika semua ini berjalan lancar, termasuk AS, kami boleh mengumpul di antara $100 bilion dan $125 bilion keupayaan pinjaman tambahan di bank, yang cukup baik. Tidak cukup, tetapi baik,” kata Banga.

Sumbangan sedemikian boleh lebih daripada menggandakan langkah bank lebih awal tahun ini untuk meningkatkan nisbah gearingnya bagi memerah keluar tambahan $50 bilion dalam pinjaman selama satu dekad, ketika ia berusaha untuk membantu peralihan iklim dan cabaran pembangunan global lain.

Banga berkata bahawa beliau belum mempunyai sebarang perbincangan dengan Amerika Syarikat dan China lagi mengenai peningkatan modal am dan perubahan kepada struktur pegangan saham bank.