Ketinggalan: Sesetengah pemohon visa Afghanistan lihat sedikit kemajuan sejak penarikan diri AS

Pada Ogos 2021, Sayyid, yang namanya telah ditukar untuk perlindungannya, menyaksikan dengan ketakutan apabila Taliban mengambil alih kuasa di Afghanistan. Bekas wakil sokongan lapangan untuk syarikat AS memberitahu Digital beliau berasa “seperti banduan … dihukum gantung.”

Selama empat tahun, Sayyid berkata, beliau menyokong “pemasangan, latihan operasi dan penyelenggaraan keseluruhan sistem rangkaian [radio] tentera dan polis Afghanistan.” Menyokong tentera Afghanistan bermaksud pekerja syarikat yang dia bekerja untuk “melaksanakan tugas mereka dalam bahaya.”

Pada satu kesempatan, Taliban melepaskan roket pada kereta Sayyid ketika dia melakukan perjalanan dalam konvoi tentera. Secara menakjubkan, semua orang di dalam tidak cedera. Peristiwa itu menggoncangkan Sayyid, yang “sentiasa menunggu sesuatu yang buruk berlaku.”

Kerja Sayyid membuatkan beliau layak untuk program visa imigran khas Afghanistan (SIV), yang memberikan kediaman tetap sah di AS. untuk mereka yang mempunyai pekerjaan yang memenuhi syarat bagi pihak kerajaan AS.

PEMBANTU TERJEMAHAN AFGHAN MENDARAT DI AS, KATA AS MENINGGALKAN YANG LAIN DI BELAKANG YANG MENGHADAPI ANCAMAN MATI DARI TALIBAN

Pada April 2021, Sayyid membentuk kesatuan 250 orang pekerja untuk membantu rakan sekerjanya memohon SIV. Dia menolak untuk mengemukakan permohonannya sendiri sehingga Ogos, ketika harapannya bahawa kerajaan Afghanistan dapat menolak Taliban pupus.

Dua tahun kemudian, Sayyid adalah antara lebih daripada 152,000 pemohon SIV yang masih di Afghanistan menunggu pemprosesan.

Jabatan Negara menganggarkan bahawa, setakat April 2023, lebih daripada 840,000 pemohon prinsipal dan derivatif SIV kekal di Afghanistan, menurut laporan baru daripada Pejabat Inspektor Jeneral Jabatan Negara.

Program SIV telah dikritik bertahun-tahun kerana kekurangannya. Antara yang paling utama adalah kesukaran mendapatkan dokumentasi sumber manusia dan surat sokongan penyeliaan yang diperlukan untuk mencapai kelulusan Ketua Misi (COM), langkah pertama proses SIV.

Adam Bates, penasihat dasar penyelia untuk Bantuan Pelarian Antarabangsa (IRAP), memberitahu Digital bahawa program SIV “membebankan pemohon sendiri … yang, secara definisi, adalah orang yang berbahaya.”

Project Rabbit telah digambarkan sebagai inisiatif rahsia Jabatan Pertahanan dan Jabatan Negara yang dimulakan selepas penarikan AS dalam usaha untuk mengurangkan beban membuktikan kelayakan bagi pekerja syarikat kontrak yang mengambil bahagian. Menjelang Mei 2023, IRAP mendakwa bahawa Project Rabbit terperangkap dalam longgokan kes yang boleh mengambil enam tahun untuk diproses.

“Sejak Ogos 2021, DAS-T telah mengesahkan 9,906 pemohon,” kata jurucakap Jabatan Pertahanan kepada Digital. “Bilangan pemohon yang DoD dapat sahkan bergantung pada kesediaan syarikat untuk memberikan maklumat mengenai pekerja mereka yang terdahulu dan ketepatan data tersebut, tetapi umumnya pasukan DoD pada masa ini mampu memproses 200 calon seminggu pada purata.

“Perlu dinyatakan, usaha DoD melengkapi usaha Jabatan Negara untuk mengesahkan pekerjaan dan cadangan penyelia sebagai sebahagian daripada proses permohonan SIV rasmi. Gabungan kedua-dua proses ini menghasilkan jumlah pengesahan throughput sekitar 2,500 hingga 3,500 pemohon sebulan. Ini adalah langkah kedua dan satu-satunya dalam proses permohonan SIV 14 langkah di mana DoD memainkan peranan.”

Jurucakap DoD mempersoalkan kritikan yang ditujukan kepada Project Rabbit.

“Pembetulan: Project Rabbit merujuk kepada usaha ad hoc awal DoD yang dimulakan pada Ogos 2021 untuk membantu Jabatan Negara mengesahkan pekerjaan pemohon Visa Imigran Khas Afghanistan (ASIV) tertentu yang mendakwa mereka bekerja untuk kontraktor atau subkontraktor DoD. Pada bulan Jun 2022, DoD menukar konvensyen penamaan kepada Pasukan Sokongan ASIV DoD (atau DAS-T) ketika kami beralih dari lonjakan ke sokongan berterusan.

“Jabatan Negara dan DoD mempunyai beberapa proses di tempat untuk memastikan syarat pekerjaan dan penyeliaan statutori dipenuhi. Peranan utama DoD adalah untuk melibatkan syarikat-syarikat yang menggaji calon tertentu dan mendapatkan maklumat pekerjaan apabila pemohon tidak dapat menghubungi majikan atau penyelia mereka yang terdahulu, yang merupakan subset yang lebih kecil daripada jumlah pemohon SIV.

“Jabatan Pertahanan tidak menyimpan rekod pekerjaan individu syarikat-syarikat kontraktor DoD atau syarikat-syarikat subkontraktor mereka dan oleh itu sangat bergantung kepada penyertaan sukarela majikan.”

Seorang jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital 50% daripada pemohon SIV secara umumnya mencapai kelulusan COM tetapi tidak menjawab soalan tentang berapa banyak pemohon yang sepadan dengan data majikan melalui Project Rabbit mencapai kelulusan COM.

TENTERA BERSARA CARI JALAN SELAMATKAN PEJUANG KOMANDO AFGHAN TERKURUNG DI TURKI, HIDUP DALAM KETAKUTAN TALIBAN

Sayyid menerima kelulusan COM pada bulan Jun 2022, sepuluh bulan selepas mengemukakan permohonannya. Walaupun data Jabatan Negara menunjukkan pemprosesan COM telah dipercepatkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Pengarah Advokasi No One Left Behind Andrew Sullivan memberitahu Digital bahawa, walaupun pada kadar yang dipertingkatkan, Jabatan Negara akan mengambil masa 51⁄2 tahun untuk menyelesaikan longgokan kerjanya.

Jabatan Negara terikat dengan mandat undang-undang, yang diperkuat oleh aduan tindakan kelas IRAP dari 2018, untuk memproses permohonan SIV dalam tempoh sembilan bulan. Jabatan Negara kini berusaha mematuhi mandat ini dengan menunjukkan bahawa semua aspek kawalan kerajaan proses SIV dipenuhi dalam tempoh 270 hari, purata.

Sullivan menunjukkan kepada pelbagai kelewatan di luar kawalan pemohon yang memberi kesan kepada jadual kerajaan, seperti mendapatkan dokumentasi perkhidmatan “kerap kali daripada organisasi yang tidak wujud lagi atau [surat sokongan] daripada mereka yang pernah berkhidmat bersama.” Sekadar mendapatkan pasport, katanya, boleh mengambil masa enam hingga 12 bulan di Afghanistan di bawah Taliban.

Bagi Sayyid, terus hidup di bawah Taliban adalah sukar. Pada lewat 2021, seorang kawan atau rakan sekerja yang tidak dikenali melaporkannya, menyebabkan pasukan Taliban tempatan mempercayai bahawa Sayyid boleh menjadikan sistem radio yang tidak berfungsi beroperasi semula. Taliban mencarinya dengan janji keselamatan pekerjaan. Sayyid mengelak pencarian mereka dengan kerap berpindah antara rumah kawan-kawannya, membakar dokumen yang mengaitkannya dengan kerajaan terdahulu dan memindahkan rekod penting kepada ahli keluarga untuk penyimpanan selamat.

Seperti banyak pemohon SIV, Sayyid berjuang untuk mencari pekerjaan. Dia menjual harta keluarganya untuk membiayai makanan, sewa dan AS$2,000 untuk pasport isteri dan anak-anaknya yang diperlukan untuk pemindahan. Tahun ini, dia mendapat pekerjaan dengan organisasi bukan kerajaan untuk menampung sebahagian perbelanjaan.

Pada bulan Februari, kawan rapat Sayyid, seorang penulis dan aktivis, dibunuh oleh Taliban. Dalam minggu yang sama, pasukan Penyelaras Usaha Pemindahan Afghanistan (CARE) Jabatan Negara memaklumkan Sayyid bahawa beliau layak untuk penerbangan ke tempat selamat. Pertama, dia perlu menyerahkan pasport anak-anaknya, yang mengambil masa enam bulan lagi untuk tiba. Dua minggu lalu, Sayyid mengemukakan pasport itu kepada CARE. Kini, dia menghadapi halangan baru setelah operasi pengangkutan rasmi dikurangkan pada pertengahan Jun.

KELUAR DARI AFRIKA: KUMPULAN VETERAN DATANG MENYELAMAT AFGHAN DALAM SENARAI BUNUH TALIBAN

Shawn VanDiver, pengasas gabungan #AfghanEvac, memberitahu Digital “terdapat banyak optimisme” pemindahan akan segera meningkat dan melampaui tahap sebelumnya. Dia berasa bangga dengan sukarelawan gabungan yang membantu 24,000 orang Afghanistan melarikan diri dari Afghanistan sejak September 2021.

“Ia adalah perkara paling Amerika yang pernah saya lihat,” kata VanDiver tentang lelaki dan wanita yang bekerja tanpa gaji “untuk membantu orang lain walaupun mereka sendiri berisiko.”