Ketika Perancis menjamin hak pengguguran kandungan, negara-negara Eropah yang lain melihat untuk meluaskan akses

(SeaPRwire) –   PARIS (AP) — Sebagai menjamin hak untuk abortus, negara-negara Eropah lain melihat ke Amerika Syarikat yang menarik balik akses kepada abortus dan bertanya-tanya: Adakah ini boleh berlaku di sini?

Abortus secara umumnya sah di seluruh Eropah, dan kerajaan telah secara beransur-ansur memperluaskan hak abortus, dengan beberapa pengecualian. Wanita boleh mengakses abortus di lebih 40 negara Eropah dari Portugal hingga Rusia, dengan pelbagai peraturan mengenai berapa lama dalam kehamilan ia dibenarkan. Abortus dilarang atau dibatasi ketat di Poland dan beberapa negara kecil.

“Ia mungkin tidak menjadi isu hari ini di Perancis, di mana majoriti orang menyokong abortus. Tetapi orang yang sama mungkin suatu hari akan memilih kerajaan yang jauh kanan, dan apa yang berlaku di AS boleh berlaku di Eropah,” kata Mathilde Philip-Gay, profesor undang-undang dan pakar undang-undang perlembagaan Perancis dan Amerika. Penyertaan ke dalam perlembagaan Perancis akan “menjadikannya lebih sukar bagi lawan abortus masa depan untuk mempersoalkan hak-hak ini.”

Berikut adalah tinjauan perkembangan terkini mengenai hak abortus di beberapa negara Eropah:

POLAND

Poland — secara dominan Katolik — melarang abortus dalam hampir semua kes, dengan pengecualian hanya jika nyawa atau kesihatan wanita terancam atau jika kehamilan adalah akibat rogol atau inses. Selama bertahun-tahun, abortus dibenarkan dalam kes fetus dengan kecacatan kongenital. Ini telah dibatalkan pada tahun 2020.

Batasan telah membawa kematian, terutamanya wanita pada akhir kehamilan mereka yang ingin mempunyai anak. Aktivis hak wanita mengatakan doktor di Poland kini menunggu fetus tanpa peluang untuk hidup untuk mati di rahim daripada melakukan abortus. Beberapa wanita dalam kes seperti itu membangunkan sepsis dan meninggal.

Abortus adalah topik panas di bawah kerajaan baru. Ramai daripada mereka yang memilih kerajaan Donald Tusk ingin penglonggaran undang-undang, walaupun terdapat rintangan daripada konservatif dalam gabungan; politikus sedang berdebat sama ada ia harus diselesaikan melalui referendum.

BRITAIN

Di Britain, abortus sebahagiannya dibenarkan oleh Akta Abortus 1967, yang membenarkan abortus sehingga 24 minggu kehamilan jika dua orang doktor memberi kelulusan. Abortus lewat dibenarkan dalam beberapa keadaan, termasuk bahaya nyawa ibu.

Tetapi wanita yang menjalani abortus selepas 24 minggu di England dan Wales boleh didakwa di bawah Akta Kesalahan Terhadap Orang 1861. Tahun lepas, seorang wanita berusia 45 tahun di England dihukum penjara selama 28 bulan kerana memesan ubat untuk abortus secara dalam talian ketika berusia antara 32 hingga 34 minggu hamil. Selepas protes besar-besaran, hukumannya dikurangkan.

Ahli Parlimen akan mengundi bulan ini sama ada untuk mengeluarkan bahagian berkaitan dari undang-undang 1861 — walaupun doktor yang membantu wanita mengakhiri kehamilan lewat masih boleh didakwa. Isu abortus kurang kontroversi di UK berbanding di AS, dan perubahan ini dijangka mendapat sokongan silang parti yang cukup untuk diluluskan.

BARAT BALKAN

Masyarakat sosialis bekas Yugoslavia mula memperluaskan hak abortus pada tahun 1950-an dan memasukkannya ke dalam Perlembagaan 1974, yang menyatakan: “Seseorang bebas untuk memutuskan untuk mempunyai anak. Hak ini hanya boleh dibatasi atas alasan perlindungan kesihatan.”

Selepas persekutuan itu berpecah dalam perang berdarah pada tahun 1990-an, bekas republiknya mengekalkan undang-undang lama mengenai abortus.

Di Serbia, Perlembagaan 2006 menyatakan bahawa “semua orang mempunyai hak untuk memutuskan kelahiran anak.” Terdapat panggilan untuk ini dibatalkan, tetapi hanya dari kumpulan pinggir.

Di Croatia yang sangat Katolik, kumpulan konservatif berpengaruh dan agama telah cuba untuk mendapatkan larangan abortus tetapi tanpa kejayaan. Walau bagaimanapun, banyak doktor enggan menghentikan kehamilan, memaksa wanita Croatia untuk pergi ke negara jiran untuk prosedur itu. Pada tahun 2022, Croatia menyaksikan protes selepas seorang wanita ditolak abortus walaupun bayinya mempunyai masalah kesihatan.

MALTA

Malta melonggarkan undang-undang abortus paling ketat di Kesatuan Eropah tahun lepas, bertindak selepas pelancong Amerika yang keguguran terpaksa diangkut udara dari negara pulau Mediterranean itu untuk mendapat rawatan.

Undang-undang baru Malta masih ketat, menyatakan wanita mesti berisiko maut untuk mendapatkan abortus, dan hanya selepas tiga pakar memberi kelulusan. Jika risiko maut adalah segera, hanya kelulusan seorang doktor diperlukan.

Sehingga undang-undang baru, Malta telah melarang abortus untuk sebarang sebab, dengan undang-undang menjadikannya suatu jenayah yang boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun untuk melakukan prosedur itu atau sehingga empat tahun untuk membantu wanita melakukannya.

ITALY DAN SAN MARINO

Italy menentang tekanan Vatikan dan menjamin akses kepada abortus bermula pada tahun 1978, membenarkan wanita menghentikan kehamilan atas permintaan dalam 12 minggu pertama kehamilan, atau kemudian jika kesihatan atau nyawa terancam.

Undang-undang 1978 membenarkan kakitangan perubatan di negara yang sangat Katolik Rom itu untuk mendaftar sebagai penentang nurani, yang dalam amalan sering sangat mengurangkan akses wanita ke prosedur itu atau memaksa mereka pergi jarak jauh untuk mendapatkannya.

San Marino, negara kecil dikelilingi Itali dan salah satu republik tertua di dunia, merupakan salah satu negara Eropah terakhir yang masih mengkriminalisasi abortus dalam semua keadaan sehingga 2022, ketika ia mengundangkan prosedur itu dalam 12 minggu pertama kehamilan.

RUSIA

Walaupun abortus di Rusia sah dan tersedia secara meluas, pihak berkuasa telah aktif berusaha untuk mengehadkan akses kepadanya kerana Presiden Vladimir Putin memperjuangkan “nilai-nilai tradisional” dalam usaha untuk menyatukan rakyat di sekeliling bendera dan meningkatkan kadar kelahiran.

Wanita di Rusia boleh menghentikan kehamilan sehingga 12 minggu tanpa syarat, sehingga 22 minggu dalam kes rogol dan pada sebarang peringkat untuk sebab-sebab perubatan.

Tekanan terhadap hak abortus meningkat selepas serangan Moscow ke atas Ukraine pada 2022. Sejak 2023, tujuh wilayah Rusia telah meluluskan undang-undang yang menghukum sesiapa yang didapati “memaksa” wanita untuk abortus.

Di beberapa wilayah, dan Crimea yang diduduki Rusia, klinik persendirian enggan melakukan abortus, sebaliknya mendorong wanita kepada kemudahan kesihatan awam di mana ia mengambil masa lebih lama untuk membuat temu janji dan doktor sering menekan wanita untuk mengekalkan kehamilan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.