Ketegangan perdagangan AS-China meningkat berhubung pengeluaran kenderaan elektrik yang melonjak

(SeaPRwire) –   Produksi kenderaan listrik dan teknologi hijau China yang pesat telah menjadi titik panas dalam pertikaian perdagangan baharu antara AS-China, ditekankan oleh Setiausaha Tesoro Janet Yellen semasa lawatannya selama lima hari ke China dan diambil alih oleh bekas Presiden Donald Trump dalam ucapan kempen yang menyalak.

China telah meningkatkan pesat pengeluaran panel suria, bateri dan kenderaan listrik murah, ketika pentadbiran Biden telah meluluskan undang-undang menyokong banyak industri yang sama di Amerika Syarikat. Kebimbangan semakin meningkat bukan sahaja di AS tetapi juga di Eropah dan Mexico bahawa China akan cuba mengukuhkan ekonominya yang lemah dengan gelombang eksport yang boleh menjejaskan kilang di luar negara.

Satu kumpulan perdagangan AS, Alliance for American Manufacturing, mencatat dalam laporan Februari bahawa pembuat kereta terkemuka China BYD baru-baru ini memperkenalkan SUV elektrik pada harga “menakjubkan rendah” $14,000. Industri automotif China membentuk “ancaman kewujudan” kepada pembuat kereta AS, menurut laporan itu.

Trump, dalam rali akhir bulan lalu di Ohio, menuduh China akan cuba mengeksport kereta ke Amerika Syarikat melalui Mexico. AS kini mengenakan tarif 25% ke atas kereta dari China yang secara besar-besaran telah menghalang kenderaan dari negara itu, tetapi Mexico mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan AS.

Trump berjanji untuk menghalang import sedemikian dengan tarif baharu, tetapi mencadangkan jika Biden terpilih semula ia akan menjadi “pembunuhan beramai-ramai” bagi industri automotif.

Jadi apakah di sebalik pertikaian perdagangan baharu antara AS dan China ini? Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan mengenai isu ini:

Selepas lebih satu dasawarsa menyubsidi pembuat keretanya, China telah membina industri kereta yang besar yang menanggung 60% jualan kenderaan elektrik global, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa di Paris.

Tetapi mengikut beberapa anggaran, syarikat-syarikat China sedang menghasilkan sebanyak 10 juta kenderaan elektrik setahun lebih banyak daripada yang boleh dijual domestik, menurut AAM. Ini menggerakkan mereka untuk menjual lebih kereta di luar negara. Dinamik serupa wujud dalam industri-industri lain, seperti panel suria, bateri, dan bidang-bidang tradisional seperti keluli.

“Kebimbangan adalah bahawa orang Cina sedang membina banyak kapasiti dalam pelbagai industri merentasi papan, termasuk sektor-sektor teknologi baharu ini dan jika permintaan domestik tidak meningkat, mereka akan mencari pasaran di luar negara,” kata Eswar Prasad, seorang ekonom di Cornell University.

Ia agak serupa. Pegawai Amerika mengatakan mereka pernah menonton filem ini sebelum ini.

Dalam ucapannya pada Sabtu di Guangzhou, China, Yellen menekankan kebimbangan pentadbiran Biden dengan mengingatkan lawatan seminggu sebelumnya ke Suniva, pembuat sel suria di Norcross, Georgia.

Syarikat itu “pernah terpaksa ditutup, seperti syarikat-syarikat lain dalam pelbagai industri, kerana ia tidak dapat bersaing dengan kuantiti besar barangan yang China eksport pada harga yang tertekan secara buatan,” kata Yellen. “Ia penting ini tidak berulang lagi.”

China kini merupakan pengeluar sel suria terbesar di dunia. Suniva ditutup pada 2017, tetapi memulakan semula pengeluaran dengan bantuan subsidi dari Akta Pengurangan Inflasi pentadbiran Biden.

Import keluli dan aluminium melimpah masuk ke Amerika Syarikat kira-kira satu dasawarsa lalu, selepas kerajaan China menyokong peningkatan pengeluaran selepas krisis kewangan global 2008-2009. Import itu dikenakan tarif pada 2017 semasa pentadbiran Trump. Biden telah mengekalkan tarif itu.

“Apa yang baharu ialah kebimbangan mengenai kelebihan kapasiti dalam sektor-sektor muka hadapan menjadi tajam,” kata Brad Setser, felo senior di Majlis Hubungan Luar dan bekas pegawai Kementerian Kewangan semasa pentadbiran Obama. “China jelas telah membina kuantiti gila kapasiti untuk menghasilkan sel suria, dan jumlah kapasiti pengeluaran bateri yang sama besar. Dan.”

Ya, pentadbiran Biden meluluskan beberapa rang undang-undang yang telah memberikan sokongan kewangan kepada pengeluar tenaga bersih dan semikonduktor. China bahkan mengemukakan aduan di hadapan Pertubuhan Perdagangan Dunia mendakwa beberapa subsidi Biden untuk pembelian kereta elektrik melanggar peraturan perdagangan.

Tetapi laporan pada 2022 oleh Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa mendapati subsidi perindustrian China pada 2019 adalah ganda, dalam terma dolar, saiz sokongan AS.

Dan kedua-dua Prasad dan Setser menambah bahawa China mensubsidi pengeluaran barangan, tetapi tidak banyak untuk merangsang penggunaan oleh rakyatnya sendiri. Semasa pandemik COVID-19, AS menyokong penggunaan yang jauh lebih tinggi dengan beberapa pusingan cek stimulasi, contohnya.

Untuk masa ini, kedua-dua pihak terutamanya bersetuju untuk mengadakan perbincangan mengenai isu ini. untuk menangani kebimbangan Amerika, dengan menghujahkan bahawa panel suria dan produk hijau murahnya membantu dunia dalam perjuangan mahal menentang perubahan iklim.

Tetapi kerajaan Beijing juga mengakui bahawa kelebihan kapasiti perindustrian dan penggunaan pengguna yang lemah adalah cabaran yang perlu dihadapinya untuk mencapai pertumbuhan mampan bagi ekonomi sendiri.

Penggandaan pesat pengeluaran EV telah mencetuskan peperangan harga yang ganas dijangka akan memaksa beberapa pembuat keluar perniagaan. Huang Hanquan, pakar dasar perindustrian, berkata bahawa China perlu dasar koordinasi yang lebih baik supaya ia boleh menggalakkan pembangunan teknologi baharu tanpa menyebabkan setiap wilayah mempromosikan industri yang sama, dan syarikat melabur berlebihan.

“Saya fikir orang Cina sedar betapa prihatinnya kami terhadap implikasi strategi perindustriannya terhadap Amerika Syarikat, terhadap potensi untuk melimpah pasaran kami dengan eksport yang menjadikan sukar bagi syarikat-syarikat Amerika untuk bersaing,” kata Yellen kepada wartawan pada Sabtu.

“Ia tidak akan diselesaikan dalam sehari atau sebulan, tetapi saya fikir mereka telah mendengar bahawa ini merupakan isu penting bagi kami,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.