Kesalahan teknik pada peluru berpandu Denmark menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran pada kapal. Ruang udara ditutup

(SeaPRwire) –   COPENHAGEN, Denmark (AP) — Terdapat ralat teknikal pada peluru berpandu tentera laut Denmark pada hari Khamis menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran, menyatakan terdapat risiko ia boleh dilancarkan secara tidak sengaja — tetapi tidak meletup — mengakibatkan serpihan jatuh di perairan Denmark.

Angkatan Bersenjata Denmark berkata masalah teknikal timbul dengan peluru berpandu Harpoon di atas fregat Denmark HDMS Niels Juel ketika ia mengambil bahagian dalam ujian ketika berlabuh di pangkalan tentera laut Korsoer.

“Kenderaan pelancar, pendorong, telah diaktifkan, dan kini tidak boleh dimatikan,” kata tentera dalam kenyataan.

Tentera berkata peluru berpandu itu aktif, tetapi hanya pendorongnya yang diaktifkan dan tiada bahaya letupan peluru berpandu atau ia terbang jauh daripada jarak yang boleh dicapai oleh pendorong roket.

Di laman webnya, tentera berkata terdapat latihan tentera sedang diadakan di selat Storebaelt antara pulau-pulau Denmark Zeeland dan Funen. Selat itu merupakan laluan kapal yang sibuk menghubungkan Laut Baltik dan Laut Utara.

Kawasan bahaya dianggarkan sehingga 7 kilometer (4.3 batu) dari Korsoer pada ketinggian kira-kira 1 kilometer (0.62 batu) di atas paras laut dan bukan ke arah jambatan dan terowong penghubung merentasi Storebaelt. Pengendali jambatan berkata tiada risiko kepada lalu lintas jalan raya dan kereta api di jambatan.

Kapal-kapal di kawasan itu dimaklumkan dan diminta menunggu masalah diselesaikan, tentera berkata, menambah ruang udara juga telah ditutup.

Pada tahun 1982, peluru berpandu telah dilancarkan secara tidak sengaja dari fregat Denmark semasa latihan dan bergerak sejauh 34 kilometer (21 batu) pada altitud rendah, sebelum meletup. Bola api dan gelombang kejut berikutnya memusnahkan empat pondok musim panas berhampiran yang tidak diduduki dan menyebabkan kerosakan kecil kepada 130 bangunan lagi di kawasan itu. Tiada kecederaan dilaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.