Kes ancaman jihad dan nuklear sedang terjadi apabila negara Afrika memberitahu US untuk keluar sementara Rusia dan Iran mendapat keuntungan

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden terlibat dalam perbincangan berisiko tinggi untuk cuba meyakinkan Niger untuk membenarkan 1,000 anggota tentera dan kakitangan awam AS untuk terus mengendalikan pangkalan drone anti-keganasan $110 juta di negara Afrika Barat.

Ini berlatar belakang laporan bahawa pengaruh tentera AS sedang dikurangkan dan dakwaan membimbangkan bahawa Iran cuba membeli uranium dari lombong Niger.

Sudah, drone Reaper yang berpangkalan di Lapangan Terbang 201 tidak terbang misi menargetkan kedua-dua pengganas Negara Islam dan al-Qaeda di rantau ini sejak kerajaan Niger digulingkan oleh rampasan kuasa tentera pada Julai lepas.

Pakar bimbang jika AS menarik diri dari Niger, ini boleh membenarkan pasukan jihadis untuk meningkat di Afrika Barat dan menyebabkan pengembangan pengaruh Rusia di Afrika lebih lanjut.

“Apa yang kita lihat di Niger adalah salah satu contoh berbilang bagaimana tirai menutup pengaruh Amerika dan pengaruh Barat di benua Afrika,” kata Jasmine Opperman kepada Digital. Opperman, seorang penasihat keselamatan berpangkalan di Afrika khusus dalam keganasan, terus, “Kita boleh melihat ini di Afrika Tengah. Kita melihat ini di Afrika Selatan, dan dengan itu, Rusia akan menggunakan setiap peluang untuk meluaskan pengaruhnya.”

Pentadbiran Biden telah dimaklumkan amaran ini secara jelas oleh beberapa sumber, termasuk Jeneral Marin Michael E. Langley, pemerintah Pemerintah Afrika AS. Menyampaikan kepada Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Senat pada 7 Mac, Langley memberi amaran, “narasi Persekutuan Rusia menenggelamkan suara kerajaan AS dalam tahun-tahun lepas. Aktiviti Rusia yang merosakkan di Afrika adalah untuk menukar bantuan keselamatan untuk akses ke sumber semula jadi Afrika. Putin melakukan ini dengan menyebarkan maklumat palsu dan propaganda untuk menimbulkan ketidaktentuan, menyokong rejim yang bersekutu, dan mengurangkan sokongan untuk penglibatan Barat di benua itu.”

Langley terus, “Kita tidak boleh kehilangan pandangan ancaman berterusan dan ISIS di Afrika. Ketidakstabilan politik dan institusi keselamatan yang lemah membenarkan kumpulan ini meluaskan kawalan wilayah. Kita mesti mengekalkan kedudukan dan sumber daya tentera yang mencukupi di Afrika untuk menyokong kepentingan negara kita di sana.”

Cameron Hudson menunjukkan bahawa pentadbiran percaya ia perlu bekerja dengan kerajaan tidak demokratik di Niger untuk mengekalkan pengganas dan Rusia serta Iran di luar. “Pukulan sebenar adalah kepada kedudukan AS di rantau ini,” kata Hudson, pengarah Hal Ehwal Afrika di Majlis Keselamatan Negara di pentadbiran George W. Bush, kepada Digital. “Ini menghantar mesej jelas bahawa negara mempunyai pilihan dan tidak perlu lagi menghiburkan ceramah atau lobi AS.”

Hudson, yang kini merupakan rakan kanan dengan Program Afrika di Pusat untuk Strategi dan Hal Ehwal Antarabangsa di Washington, menambah “Dalam usaha untuk mengekalkan kepentingannya dan kehadiran di Niger dan negeri jiran, Washington telah menunjukkan kerelaan untuk mengorbankan nilai-nilai demokratiknya dengan menjanjikan untuk bekerja dengan kerajaan rampasan kuasa ini. Tetapi jelas bahkan itu tidak cukup”.

Ini menyaksikan Niger, menurut Jabatan Pertahanan, “mengumumkan pengakhiran perjanjian status pasukan antara Niger dan Amerika Syarikat.” Kolonel Major Amadou Abdramane, jurucakap untuk junta tentera, yang dipanggil Majlis Kebangsaan untuk Melindungi Tanah Air, membantah di televisyen tempatan tentang “sikap merendahkan” AS dan berkata bahawa delegasi AS yang bertemu pegawai junta di Niger minggu lepas mempunyai “niat untuk menafikan hak rakyat Nigerien yang berdaulat untuk memilih rakan dan jenis perkongsian yang benar-benar mampu membantu mereka melawan keganasan.”

Naratif junta ini diambil oleh penulis berita Niger Abdoulaye Sissoko. Menulis untuk laman web ActuNiger, Sissoko berkata, “Tiada bukti awam bahawa pangkalan Amerika di Niger terbukti berguna.” Satu pembaca di laman itu mengulas, “Terima kasih kerana menghantar burung putih ini pergi.” Yang lain menulis, “mereka seharusnya mengemas dan pulang.”

Sumber berkata perjumpaan minggu lepas dengan junta sangat sukar. Delegasi pentadbiran tidak dapat bertemu dengan pembuat keputusan utama Niger.

“Delegasi AS bertemu dengan delegasi CNSP (Niger) yang diketuai oleh Perdana Menteri dan beberapa menteri kabinet, serta pakar teknikal dan penasihat”, umum Setiausaha Awal Deputi Pertahanan Sabrina Singh pada Isnin.

mengatakan ahli delegasi membuat titik mereka jelas. “Kami terganggu dengan laluan yang diambil Niger,” kata Singh DOD. Pegawai AS menyatakan kebimbangan terhadap hubungan potensi Niger dengan Rusia dan Iran.”

“Ini adalah perbualan terus dan terang.” Pakar mengatakan itu bermaksud bahasa diplomatik untuk menggambarkan perbualan yang panas dan bermuatan. Satu sikap sinis mencadangkan ia bermakna “mereka berteriak antara satu sama lain”.

Pembantu Utama Jabatan Negara Vedant Patel bersetuju Isnin perjumpaan itu ‘terus’.”

Walau bagaimanapun, kini AS cuba mengekalkan tentera mereka di negara itu. Patel berkata: “Kami terus terlibat melalui kedutaan kami. Kami terus mempunyai duta besar dan pasukan kedutaan kami di sana, dan kami terus membincangkannya dengan mereka.”

Ia mungkin terlambat. Sumber mengatakan bahawa sekurang-kurangnya, perbincangan antara Niger dan Kremlin untuk membenarkan tentera dan / atau kontraktor tentera mereka melimpah masuk ke negara itu sedang berlangsung, dengan sekurang-kurangnya satu laporan mengisytiharkan perjanjian sudah ditandatangani.

Secara global, yang mungkin lebih membimbangkan adalah bahawa Iran dikatakan sedang merundingkan untuk memperoleh uranium dari lombong Niger. Pakar mengatakan ini boleh digunakan untuk membantu membangunkan program senjata nuklear Tehran, dan menimbulkan ancaman lain kepada keamanan di Timur Tengah.

Hanya pada Januari, Perdana Menteri Niger Ali Lamine Zeine dihoskan di Tehran oleh, dengan yang terakhir mengatakan Niger mempunyai “masa depan gemilang”. Zeine memimpin rundingan dengan pasukan pentadbiran minggu lepas.

Walau bagaimanapun, mendapat pengesahan terbuka tentang rancangan Rusia dan Iran sukar, kata Hudson. “Perjanjian dengan Rusia dan Iran di Niger kekal samar-samar. Rusia cenderung memasuki negara-negara ini untuk menyediakan bantuan keselamatan terhadap pasukan pengganas dan keselamatan rejim bagi mereka yang berkuasa. Dari situ sering diikuti perkongsian perniagaan dan pelaburan, terutamanya dalam sektor perlombongan.”

“Ia tidak jelas apa jika ada perjanjian telah dibuat dengan Iran,” tambah Hudson. “Tetapi kita tahu bahawa Niger berminat untuk mempelbagaikan perkongsian perlombongannya jauh dari Perancis dan Barat dan Iran melihat peluang baru untuk memecahkan isolasi antarabangsa dengan mengembangkan hubungan baru dengan negara-negara Afrika.”

“Kepentingan Rusia di rantau ini adalah berbilang dan saling menguatkan. Di Afrika, Rusia memecahkan isolasi antarabangsa, membangunkan rakan diplomasi untuk menyokong mereka di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, mencipta sumber pendapatan baru dalam persekitaran mencabar, semuanya sambil menggantikan dan mengurangkan pelaburan, kepentingan dan nilai-nilai Barat.”

“Cabaran Pentadbiran Biden ialah ia mahu menikmati kue dan memakannya juga. Ia memberitahu negara-negara Afrika secara awam bahawa mereka bebas memilih rakan dan kemudian secara peribadi AS mendesak mereka untuk menimbang semula pilihan mereka. Adalah hipokrasi itu yang telah meninggalkan kita dalam keadaan sejuk di Niger,” katanya.

Pakar keselamatan Opperman memberitahu Digital dia bimbang “Afrika akan merangkul sokongan yang diterima dari Rusia, Iran dan China. Jika AS dan Barat tidak mencari, dan dengan cepat, cara yang lebih diterima untuk pengaruh di benua Afrika, saya takut apa yang kita lihat di Niger hanyalah permulaan tirai itu menutup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.