Kereta kebal Israel tembak struktur Syria di zon demiliterisasi, mendakwa pelanggaran gencatan senjata 1974

Kereta kebal Israel melanda dua struktur pada hari Khamis di dalam apa yang dikatakan tentera sebagai zon demiliterisasi di Syria, mendakwa bangunan itu melanggar perjanjian gencatan senjata separuh abad antara dua negara itu, kata tentera Israel.

Struktur itu, katanya, sedang digunakan oleh tentera Syria, bersamaan dengan apa yang dituduh tentera sebagai “pelanggaran yang jelas” gencatan senjata 1974.

Tentera Israel tidak menyediakan sebarang maklumat mengenai jenis struktur kedua-dua bangunan itu mahupun bila ianya dibina.

Di Syria, stesen radio pro-kerajaan Sham FM berkata tentera Israel menyerang kawasan di tepi Dataran Golan di kampung Hadar. Ia berkata tiada korban jiwa.

Perjanjian 1974 menubuhkan zon pengasingan antara tentera Israel dan Syria, meletakkan pasukan pengaman PBB di sana untuk mengekalkan ketenteraman.

Perjanjian itu diberi penghargaan kerana secara rasmi menamatkan perang Timur Tengah 1973, apabila gabungan negara Arab yang diketuai oleh Mesir dan Syria melancarkan serangan ke atas Israel pada Yom Kippur, hari paling suci dalam kalendar Yahudi. Israel pada bulan ini menandakan ulang tahun ke-50 perang itu.

Israel dan Syria adalah musuh pahit, walaupun gencatan senjata sebahagian besarnya telah berpegang selama lima dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, tentera Israel sering kali menyerang apa yang dikatakannya sebagai sasaran yang berkaitan dengan Iran di Syria.

Juga pada hari Khamis, media Syria melaporkan bahawa drone Israel menyasarkan dua orang yang menunggang motosikal di ibu negara Syria Damascus.

Pusat Pemantauan Hak Asasi Manusia Syria yang berpangkalan di Britain, pemantau perang pembangkang, berkata serangan Israel itu membunuh dua anggota Jihad Islam, kumpulan militant Palestin yang disokong Iran, berhampiran kampung Beit Jin di selatan Syria.

Pihak rasmi Jihad Islam Ismail Abu-Mujahed menafikan sebarang anggota mereka terbunuh di selatan Syria.

Tentera Israel enggan mengulas laporan-laporan itu.