Kereta kebal AI Israel bernilai berjuta-juta dolar memberi penglihatan medan perang penuh: ‘Era baru’

Israel mendedahkan kereta kebal “Barak” sebagai kemajuan ketenteraan kecerdasan buatan (AI) berjuta-juta dolar yang terbaru, dengan menjanjikan “era baru” dalam keupayaan tempur.

“Kereta kebal Barak sangat inovatif – ia membawa keupayaan maneuver kami ke tahap yang lain, dan ia adalah ekspresi yang jelas tentang keupayaan teknologi kami,” kata Menteri Pertahanan Israel (IMOD) Yoav Gallant tentang kereta kebal itu, yang namanya diterjemahkan sebagai “kilat”.

“Saya ingin menyampaikan penghargaan saya kepada jurutera Pentadbiran Kereta Kebal dan APC, Pasukan Darat Israel dan semua yang terlibat dalam proses profesional,” tambahnya.

Kereta kebal generasi kelima Barak memperkenalkan keupayaan kesedaran 360 darjah, memberikan visi medan perang total. Dalam video yang menampilkan segmen animasi untuk menunjukkan potensi kereta kebal itu, seorang operator IDF dapat mengenal pasti sasaran di hadapan dan di belakang kereta kebalnya berkat helm khas yang membantunya menapis data medan perang.

Kereta kebal itu juga menyampaikan maklumat kepada kereta kebal lain berdekatan, yang dapat segera bertindak balas terhadap data dan mengenal pasti sasaran sebaliknya.

Krew kereta kebal akan mempunyai peranti skrin sentuh untuk membantu mereka menggunakan aplikasi “unik” yang dengan aplikasi itu operator akan lebih biasa dari semasa ke semasa.

Barak juga mempunyai “keupayaan pencerapan dan malam canggih” yang membolehkan krew kereta kebal terlibat dalam pertempuran jarak dekat, berkat pengumpulan dan perkongsian maklumat risikan yang dipertingkatkan dan terkini yang memungkinkan oleh “infrastruktur sensor” baru yang lebar dan boleh dipercayai dengan keupayaan untuk menganalisis medan dengan lebih tepat.

Panglima tentera Israel menekankan nilai berterusan kereta kebal dalam ketenteraan, dengan Pengarah Jeneral IMOD (simpanan) Eyal Zamir memanggil kereta kebal sebagai “tulang belakang Kor Armor dan pertempuran darat.”

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa Barak mencipta “era baru” untuk pertempuran dan “terobosan di medan perang moden.”

Brig. Gen. Oren Giber, ketua Pengarah Pertahanan Merkava dan Kenderaan Berperisai, berkata Barak menetapkan “standard kecemerlangan teknologi yang sangat tinggi” untuk Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkat “sistem senjata unik”, “teknologi berkualiti tinggi” yang ditambah ke dalamnya, dan “fleksibiliti terbina dalam”.

Kos kereta kebal itu masih tidak didedahkan, tetapi Defense News mencatatkan pegawai menyamakannya kira-kira sama kosnya dengan Merkava 4M, yang berharga sekitar $3.5 juta walaupun kemajuan teknologi dan tambahan kepada Barak.

Barak mengambil masa lima tahun untuk dibangunkan dan pengeluaran massa bermula bulan lepas. Pelancaran kereta kebal berlaku kira-kira dua dekad selepas pengenalan Merkava, yang pegawai percaya Barak akan menggantikan menjelang akhir 2025 dalam Briged ke-401.

Pegawai juga merancang untuk menghasilkan “puluhan” kereta kebal setiap tahun untuk terus mengemas kini pasukan itu.

“Pada tahun lepas, Briged Berperisai ke-401 berurusan dengan penyerapan dan asimilasi Kereta kebal Barak ke dalam briged itu,” kata Kol Beni Aharon, komander Briged Berperisai ke-401.

“Briged itu melabur dalam mempelajari keupayaan kereta kebal terhadap sifat pertempuran dan penggunaannya dalam pertempuran, dalam latihan ahli krew dan mereka yang bertanggungjawab, dan dalam kerjasama kereta kebal dengan senjata anti-kereta kebal canggih lain,” jelasnya, sambil menambah bahawa briged itu melihat penambahan Barak sebagai “peluang besar” untuk meningkatkan keberkesanan operasi.

“Briged Berperisai ke-401 melihat kereta kebal Barak sebagai peristiwa bersejarah dan misi kebangsaan untuk kemenangan dalam kempen seterusnya,” tambahnya. “Kami telah diberi keistimewaan menjadi briged berperisai pertama yang menerima kereta kebal Barak dan, oleh itu, tanggungjawab yang besar terletak di bahu kami – misi kami adalah untuk menunaikannya dengan cemerlang.”