Kereta api Mexico berhenti operasi kereta api selepas video viral menunjukkan migran menaiki ke AS

Sebuah syarikat kereta api Mexico telah menghentikan operasi kereta api selepas video yang menunjukkan pendatang tanpa izin bersesak-sesak di dalam gerabak barang menunggang ke AS pergi viral awal minggu ini, memetik kebimbangan keselamatan untuk mereka yang memanjat naik.

Kereta api Ferromex pada hari Selasa mengumumkan bahawa syarikat itu akan menggantung sementara kereta api yang beroperasi di bahagian utara negara itu kerana pendatang tanpa izin mendapat kecederaan dalam proses memanjat gerabak barang.

“Terdapat peningkatan ketara dalam bilangan pendatang tanpa izin baru-baru ini,” kata Ferromex dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa syarikat itu menghentikan kereta api “untuk melindungi keselamatan fizikal para pendatang tanpa izin” sementara menunggu tindakan oleh pihak berkuasa yang memerintah dan penguatkuasaan undang-undang untuk menyelesaikan isu yang lebih besar.

Syarikat itu secara khusus menyebut kira-kira “setengah lusin kes kecederaan atau kematian yang dikesali” yang disebabkan oleh pendatang tanpa izin melompat ke atas gerabak barang baru-baru ini. Ia juga berkata beberapa pendatang tanpa izin melompat ke atas gerabak barang yang bergerak “walaupun bahaya besar yang mewakili.”

Ferromex, operator kereta api konsesi terbesar Mexico, berkata pemberhentian itu membawa kepada pemberhentian 60 kereta api yang membawa kargo yang akan mengisi 1,800 treler traktor. Perdagangan antarabangsa juga akan terjejas oleh perintah baru itu, kata syarikat itu.

Pengumuman itu datang ketika pendatang tanpa izin yang putus asa semakin mencari akses ke AS, membanjiri kedua-dua pegawai sempadan Mexico dan AS.

Pendatang tanpa izin telah lama menggunakan kereta api, yang dikenali secara kolektif sebagai “The Beast,” untuk menumpang tumpangan ke sempadan AS, dan video sebuah kereta api Ferromex dari Zacatecas, Mexico, penuh dengan pendatang tanpa izin – menuju ke sempadan selatan AS – pergi viral pada hari Ahad.

Ketika syarikat itu mengumumkan keputusan untuk menghentikan operasi kereta api, syarikat itu berkata terdapat kira-kira 1,500 pendatang tanpa izin berkumpul di lapangan kereta api di bandar Torreon, di negeri sempadan utara Coahuila.

Syarikat itu juga melaporkan kira-kira 800 pendatang tanpa izin menunggu di lapangan barang di Irapuato, di negeri tengah utara Guanajuato.

Kira-kira 1,000 orang dilaporkan sudah menunggang kereta api barang pada laluan kereta api yang menghubungkan bandar Chihuahua dan bandar sempadan utara Ciudad Juarez.