Kerajaan Yunani akan menangani kekurangan tenaga kerja akut kerana negara menghadapi peningkatan pendatang haram

Menteri imigresen Greece berkata kerajaan merancang satu program pengiktirafan besar untuk migran untuk memenuhi permintaan mendesak dalam pasaran buruh walaupun peningkatan baru-baru ini dalam ketibaan haram.

Dimitris Kairidis memberitahu radio milik negara Selasa bahawa program itu akan menyasarkan anggaran 300,000 migran yang tidak didokumenkan atau permit kediaman mereka telah tamat untuk membantu menangani kekurangan teruk dalam pertanian, pembinaan dan pelancongan.

Rancangan itu – serupa dengan reformasi 2020 di Italy – sepatutnya dibincangkan kemudian Selasa di mesyuarat keselamatan kebangsaan yang akan dihadiri oleh ahli Kabinet dan pemimpin tentera dan diketuai oleh Perdana Menteri sayap kanan tengah Kyriakos Mitsotakis, kata Kairidis.

“Kami tidak mahu mewujudkan insentif baru untuk aliran (migran) haram selanjutnya kerana itu adalah bahayanya,” kata menteri itu. “Sebaliknya, kami mahu pergi dari hitam ke putih… dari buruh tanpa pengisytiharan ke buruh diisytiharkan untuk meningkatkan hasil awam dengan cukai pekerjaan dan sumbangan dan membantu menangani kekurangan dramatik (buruh) dalam sektor tertentu.”

Kairidis berkata kekurangan itu memperlahankan projek kerja awam penting, termasuk pembinaan sistem kereta api bawah tanah di bandar kedua terbesar Greece, Thessaloniki, dan lapangan terbang baru di pulau Crete.

Rancangan itu diumumkan di tengah-tengah peningkatan baru-baru ini dalam ketibaan migran dari Turki di pulau-pulau timur Greece.

Pihak berkuasa Selasa berkata 45 migran – 14 lelaki, sembilan wanita, 14 budak lelaki dan lapan budak perempuan – diselamatkan oleh pengawal pantai dari sebuah bot kecil terkandas berhampiran pulau timur Samos, tanpa yang lain dipercayai hilang.

Greece sedang mencari bantuan kewangan kecemasan dari Kesatuan Eropa untuk menangani peningkatan ketibaan baru-baru ini.