Kerajaan UK dijangka kaitkan serangan siber ke atas badan pemerhati pilihan raya dengan penggodam China

(SeaPRwire) –   Kerajaan UK dijangka menyalahkan siri aktiviti siber yang berbahaya yang menyasarkan pengawas pilihan raya dan ahli parlimen kepada pengganas komputer yang berkaitan dengan kerajaan China.

Pegawai-pegawai dijangka mengumumkan Isnin langkah-langkah terhadap organisasi siber dan individu-individu yang berkaitan dengan kerajaan China kerana serangan yang mungkin memperoleh maklumat mengenai puluhan juta pengundi UK yang disimpan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, serta siberintelijen menyasarkan ahli parlimen yang lantang membincangkan ancaman China.

Suruhanjaya Pilihan Raya berkata pada Ogos bahawa ia mengenal pasti satu insiden pada Oktober 2022, walaupun ia menambah bahawa “pelaku bermusuhan” telah dapat mengakses pelayan-pelayannya sejak 2021.

Ketika itu, pengawas berkata data itu termasuk nama dan alamat pengundi yang didaftarkan. Tetapi ia berkata bahawa kebanyakan maklumat itu sudah ada dalam domain awam, dan memiliki maklumat sedemikian tidak mungkin mempengaruhi keputusan pilihan raya.

Secara berasingan, tiga ahli parlimen termasuk bekas Ketua Parti Konservatif Iain Duncan Smith memberitahu pemberita Isnin mereka telah “menghadapi gangguan, peniruan dan cubaan mengakses secara haram dari China untuk seketika.” Duncan Smith berkata dalam satu contoh, pengganas komputer yang meniru dirinya menggunakan alamat emel palsu untuk menulis kepada kontak-kontaknya.

Ahli-ahli politik itu adalah ahli Perikatan Antarabangsa Parlimen mengenai China, kumpulan tekanan antarabangsa yang memberi tumpuan untuk menentang pengaruh China yang semakin meningkat dan mendedahkan dakwaan pelanggaran hak asasi manusia oleh .

Timbalan Perdana Menteri Oliver Dowden dijangka memberikan butiran di Parlimen lebih lanjut Isnin.

Sebelum pengumuman itu, Perdana Menteri Rishi Sunak mengulangi bahawa China “bertingkah laku dengan cara yang semakin agresif di luar negara” dan “merupakan ancaman negara berdasarkan terbesar kepada keselamatan ekonomi kita.”

“Adalah betul kita mengambil langkah untuk melindungi diri kita, yang mana kita sedang lakukan,” katanya, tanpa memberikan butiran.

Peminat China termasuk Duncan Smith lama meminta Sunak mengambil sikap lebih tegas terhadap China dan melabel negara itu ancaman – daripada “cabaran” – kepada UK, tetapi kerajaan mengelak daripada menggunakan bahasa kritikal sedemikian.

Menanggapi laporan itu, Kementerian Luar Negeri China berkata negara-negara patut berasaskan bukti daripada “menohok” orang lain tanpa asas faktual.

“Isu-isu siberpatut tidak dipolitikkan,” kata jurucakap kementerian Lin Jian. “Kami berharap semua pihak akan berhenti menyebarkan maklumat palsu, mengambil sikap bertanggungjawab, dan bekerjasama untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan di ruang siber.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.