Kerajaan Taliban akan menghentikan operasi di Kedutaan Afghanistan di ibu kota India

Kementerian Hal Ehwal Luar India sedang meneliti surat daripada Kedutaan Afghanistan yang menyatakan ia merancang untuk menamatkan semua operasi di ibu negara India menjelang Sabtu, kata seorang pegawai Jumaat.

India tidak mengiktiraf kerajaan Taliban yang merampas kuasa di Afghanistan pada Ogos 2021. Ia memindahkan kakitangannya sendiri dari Kabul menjelang penarikan balik Amerika Syarikat dari Afghanistan dua tahun lalu dan kini tidak lagi mempunyai kehadiran diplomatik di sana.

Setakat ini, Kedutaan Afghanistan di New Delhi telah dijalankan oleh kakitangan yang dilantik oleh kerajaan terdahulu Presiden Afghanistan yang digulingkan Ashraf Ghani, dengan kebenaran daripada pihak berkuasa India.

Walau bagaimanapun, duta besar Afghanistan telah berada di luar India selama beberapa bulan dan aliran tetap diplomat telah berlepas ke negara ketiga, dilaporkan selepas menerima suaka, seorang pegawai kementerian tanpa nama kerana beliau tidak dibenarkan bercakap kepada wartawan.

India telah berkata ia akan mengikuti kepimpinan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam memutuskan sama ada untuk mengiktiraf kerajaan Taliban.

Pegawai kedutaan Afghanistan di New Delhi tidak dapat dihubungi pada Jumaat.

Agensi media Afghanistan TOLO berkata ia telah mendapatkan surat yang merinci aduan kedutaan yang disampaikan kepada kementerian Hal Ehwal Luar India.

Surat itu menyatakan keputusan kedutaan untuk secara kekal menamatkan semua operasi menjelang akhir September timbul daripada ketidakupayaannya untuk mengekalkan fungsi normal disebabkan “ketiadaan pertimbangan diplomatik dan sokongan sistematik” daripada Kementerian Hal Ehwal Luar India.

Tahun lalu, India menghantar bantuan, termasuk gandum, ubat-ubatan, vaksin COVID-19 dan pakaian musim sejuk ke Afghanistan untuk membantu kekurangan di sana.

Pada bulan Jun tahun lalu, India menghantar satu pasukan pegawai ke kedutaannya di Kabul.