Kerajaan Sepanyol secara haram menghantar balik kanak-kanak pendatang ke Maghribi, mahkamah tertinggi membuat keputusan

(SeaPRwire) –   memutuskan Isnin bahawa pihak berkuasa bertindak secara haram apabila mereka menghantar kanak-kanak pendatang bersendirian kembali ke Maghribi selepas beribu-ribu orang memaksa jalan masuk dari negara Afrika Utara itu ke tanah Sepanyol pada 2021.

Beratus-ratus kanak-kanak bersendirian terdapat dalam lonjakan kira-kira 10,000 orang yang cuba memasuki Ceuta, enklaf Sepanyol di , dengan memanjat pagar sempadan atau berenang di sekitarnya.

Ramai yang dipercayai adalah pendatang sub-Sahara yang mencari kehidupan yang lebih baik di Eropah. Maghribi kemudian mengambil kembali kebanyakan pendatang.

Kementerian Dalam Negeri Sepanyol mempertahankan penghantaran kanak-kanak bersendirian ke seberang sempadan, dengan mengatakan bahawa mereka mahu pulang. Pegawai Sepanyol menafikan tuduhan kumpulan hak bahawa pengembalian melanggar undang-undang antarabangsa.

Sepanyol mempunyai kewajipan undang-undang untuk merawat pendatang muda sehingga ahli keluarga boleh dilokasi atau sehingga mereka menjadi 18 tahun, tetapi pegawai mengatakan bahawa perjanjian 2007 dan Maghribi untuk pengembalian dibantu sebaik sahaja kes kanak-kanak dipertimbangkan.

Hakim Mahkamah Agung menolak hujah bahawa perjanjian 2007 mengatasi undang-undang Sepanyol dan berkata pengembalian besar-besaran melanggar Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah.

Puluhan ribu pendatang dari negara sub-Sahara cuba sampai ke Sepanyol setiap tahun dalam bot terbuka besar dilancarkan dari barat laut Afrika. Kebanyakan pergi ke Kepulauan Canary, di Lautan Atlantik, manakala yang lain cuba menyeberangi Laut Mediterranean ke Sepanyol daratan atau memanjat pagar Ceuta.

Beberapa ribu diketahui mati membuat perjalanan laut membahayakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.