Kerajaan Poland menyalahkan ‘hooligan’ atas pergaduhan ganas semasa petani membantah import dari Ukraine

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, kerajaan Poland menyalahkan ‘hooligan’ atas pergaduhan ganas semasa protes petani mengenai import dari Ukraine

Polis Warsaw menyatakan seramai 14 pegawai cedera, salah seorang daripada mereka cedera parah apabila peserta agresif dalam protes petani besar-besaran pada hari Rabu melemparkan batu jalanan dan objek lain ke arah mereka. Polis menggunakan gas pemedih mata terhadap mereka.

Perdana Menteri Donald Tusk menyatakan pada hari Khamis bahawa mereka yang didapati bersalah menghasut keganasan “untuk sebab-sebab politik atau lain-lain” akan dihukum mengikut undang-undang. Beliau menyatakan keganasan itu tidak akan menghalang beliau berbual dengan wakil petani yang tidak puas hati yang mengatakan cara hidup mereka terjejas akibat keputusan Kesatuan Eropah baru-baru ini.

Menteri Dalam Negeri Marcin Kierwinski menyatakan sesetengah orang mengambil kesempatan daripada protes secara sah untuk menabur ketidaktentuan.

“Saya mahu jelaskan: Kita perlu membezakan antara dua kategori. Petani, yang membantah mengikut undang-undang. Tetapi kita juga berhadapan dengan kumpulan kecil hooligan dan provokator yang menyerang polis,” kata Kierwinski.

Lebih daripada 50 peserta ditahan dan 26 daripada mereka sedang disiasat, mengikut polis.

Petani di seluruh Eropah marah dasar iklim dan import makanan dari Ukraine yang mengancam cara hidup mereka. Protes sebegini berlaku di seluruh Kesatuan Eropah yang beranggotakan 27 negara dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tetapi protes pada hari Rabu di Warsaw jelas lebih marah berbanding demonstrasi awal di negara Eropah Tengah ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.