Kerajaan Perancis memerangi wabak kutu ranjang di Paris, menyeru tenang

Kerajaan Perancis mendesak tenang ketika ia berusaha memerangi wabak kutu ranjang di ibu kota Paris.

Video baru-baru ini daripada penduduk Paris yang menunjukkan kutu ranjang menyerang pengangkutan awam, pawagam dan kawasan kehidupan harian lain telah membawa kepada tuntutan tindakan kerajaan.

“Anda perlu faham bahawa, dalam realiti, tiada siapa yang selamat,” Timbalan Datuk Bandar Paris Emmanuel Gregoire memberitahu stesen berita Perancis LCI.

“Jelas, terdapat faktor risiko, tetapi dalam realiti, anda boleh menangkap kutu ranjang di mana-mana dan membawa pulang,” katanya lagi.

Menteri Pengangkutan Clement Beaune berkata Jumaat beliau akan menangani infestasi dan mula bertemu dengan operator pengangkutan dalam beberapa hari akan datang.

Masalah serangga ini bukanlah satu yang baru – kerajaan Perancis melancarkan inisiatif tiga tahun lalu yang bertujuan untuk memaklumkan penduduk tentang penyebaran kutu ranjang dan menawarkan sumber untuk menangani mereka di rumah.

Infestasi ini menjadi lebih mendesak disebabkan Sukan Olimpik akan datang, yang akan berlangsung di Paris tahun depan.

Penduduk dan orang asing tertanya-tanya sama ada masalah kutu ranjang akan meredakan minat untuk menghadiri acara sukan antarabangsa, tetapi timbalan datuk bandar tidak bimbang.

“Tiada ancaman kepada Sukan Olimpik,” kata Gregoire kepada LCI. “Kutu ranjang wujud sebelum ini, dan mereka akan wujud selepas ini.”

Timbalan Datuk Bandar Gregoire menyeru penanggung insurans untuk memasukkan perlindungan kutu ranjang dalam polisi insurans rumah, kerana orang berpendapatan rendah jarang mempunyai cara untuk memanggil firma kawalan haiwan perosak.

Kutu ranjang memberi makan darah, dan walaupun gigitan mereka kecil dan biasanya tidak mengancam, pendedahan boleh menyebabkan kerengsaan dan ruam kulit.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.