Kerajaan Nicaragua yang diketuai Ortega dituduh melakukan penyalahgunaan ‘setaraf dengan jenayah terhadap kemanusiaan’

(SeaPRwire) –   Satu panel pakar bebas PBB pada Khamis menuduh kerajaan Nicaragua yang diketuai Ortega melakukan penyalahgunaan “setaraf dengan jenayah terhadap kemanusiaan”, melibatkan pelbagai pegawai tinggi kerajaan Presiden Daniel Ortega.

Tuduhan itu, yang dibantah dengan keras oleh kerajaan Nicaragua, mengikuti siasatan terhadap penindasan semakin meluas negara itu terhadap pembangkang politik. Kerajaan Ortega telah menindas lawan selama bertahun-tahun, tetapi mencapai titik perubahan dengan protes besar-besaran terhadap kerajaan pada 2018 yang mengakibatkan penindasan keganasan oleh pihak berkuasa.

Dalam tahun lepas, penindasan telah diperluaskan ke bahagian besar masyarakat dengan fokus pada “melemahkan sebarang bentuk pembangkang dalam jangka panjang”, menurut kumpulan pakar bebas PBB yang menyiasat isu itu sejak Mac 2022.

“Pelanggaran hak asasi manusia yang serius dan sistematik, setaraf dengan jenayah terhadap kemanusiaan, terus dilakukan oleh kerajaan Nicaragua untuk sebab-sebab politik,” kata kumpulan itu dalam kenyataan.

Jan Simon, pakar yang memimpin siasatan itu, berkata dalam sidang akhbar Khamis di Geneva bahawa penganiayaan menyasarkan “semua bentuk pembangkang, sama ada nyata atau dirasakan, di dalam dan luar negara.”

Negara itu menyasarkan orang awam, termasuk pelajar universiti, Orang Asli dan Hitam Nicaragua, serta ahli Gereja Katolik. Kanak-kanak dan ahli keluarga kini disasarkan hanya kerana berkaitan dengan orang yang mengangkat suara terhadap kerajaan.

Kerajaan Ortega selalu berkata bahawa demonstrasi besar-besaran terhadapnya pada 2018 merupakan rancangan rampasan kuasa yang gagal yang diaturkan oleh Amerika Syarikat, dan biasanya mempertahankan sebarang penindasan sebagai serbuan terhadap rancangan anti-kerajaan.

Kerajaan menanggapi laporan itu pada Khamis dengan mengatakan ia “dipengaruhi” oleh kumpulan kuasa imperialis yang dibayar untuk “memutarbelitkan realiti negara kami.”

“Kami tidak akan menerima pakar hak asasi manusia ini,” Peguam Negara Wendy Morales berkata dalam video, menuduh mereka memihak dan berdasarkan kriteria “tidak nyata dan tidak rasional.”

Laporan hak asasi manusia itu, yang datang selepas beratus-ratus wawancara, melibatkan beberapa pegawai tinggi dalam penindasan yang telah mengkukuhkan kuasa sepenuhnya di tangan Ortega dan Naib Presidennya Rosario Murillo.

Laporan itu menyatakan Gustavo Porras, ketua Dewan Negara, meluluskan undang-undang untuk memudahkan penindasan. Ia menyatakan Marvin Aguilar García, ketua Mahkamah Agung, mengambil arahan terus dari kerajaan Ortega, dan memerintah hakim rendah untuk mengikut garis.

Pendakwa Raya Ana Julia Guido Ochoa pula menghasilkan bukti palsu terhadap lawan sebenar atau dirasakan, menurut laporan itu.

Pakar-pakar itu juga merujuk kepada pegawai tinggi kementerian dalam negeri negara itu, badan mengawal selia perpindahan dan badan mengawal selia organisasi bukan kerajaan.

Yader Morazán, bekas pegawai mahkamah Nicaragua yang melarikan diri, memuji laporan itu dengan mengatakan ia boleh membantu melawan impuniti di Nicaragua.

“Laporan ini membentangkan kerja berdokumen yang buat kali pertama mengenal pasti utama pelaku penyalahgunaan dan jenayah terhadap kemanusiaan” dan “mendedahkan struktur dan rantai perintah penindasan dari institusi-institusi Negara,” kata Morazán.

Pada Disember, polis menuduh pengarah pertandingan Ratu Cantik Nicaragua rancangan “rampasan kuasa kecantikan”, dengan mengatakan dia merancang pertandingan terhadap ratu kecantikan pro-kerajaan. Pada Februari, kerajaan menutup lagi beberapa kumpulan sosial, termasuk pertubuhan pengakap negara dan kelab rotari.

Laporan itu menyatakan penindasan telah diperluaskan melepasi sempadan Nicaragua kepada beratus-ratus ribu orang yang melarikan diri daripada penindasan kerajaan, terutamanya mendarat di Amerika Syarikat. Beratus-ratus warganegara Nicaragua telah dicabut kewarganegaraannya dan ditinggalkan tanpa negara, tidak dapat mengakses hak asasi asas.

Laporan PBB menyeru kerajaan Ortega melepaskan tahanan Nicaragua yang “secara sewenang-wenangnya” dan menyeru pemimpin global memperluaskan sanksi terhadap “individu dan institusi yang terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.