Kerajaan Mali yang dipimpin tentera menghentikan semua aktiviti politik sehingga diberitahu kelak

(SeaPRwire) –   Tentera Mali telah mengeluarkan dekri untuk menggantung semua aktiviti politik sehingga notis lanjut, kerana mereka perlu mengekalkan ketenteraman awam, langkah yang mengikuti keputusan tahun lalu untuk memanggil pilihan raya secara tidak terhad.

Juru bercakap Junta Abdoulaye Maiga membaca kenyataan di televisyen negara pada petang Rabu, ketika negara itu merayakan Eid al-Fitr, cuti yang menandakan akhir bulan suci Ramadan di mana orang-orang beragama Islam berpuasa dari subuh hingga senja.

Mali telah mengalami dua rampasan kuasa sejak 2020, semasa gelombang ketidakstabilan politik yang melanda Afrika Barat dan Tengah. Negara ini telah berjuang dengan insurgensi yang semakin memburuk oleh kumpulan jihadis yang berkaitan dengan al-Qaeda dan kumpulan Nusantara untuk lebih satu dasawarsa.

Kolonel Assimi Goita, yang mengambil alih selepas rampasan kuasa kedua pada 2021, berjanji akan mengembalikan negara ke demokrasi awal 2024. Tetapi pada bulan September, junta membatalkan pilihan raya yang dijadualkan pada Februari 2024 secara tidak terhad, dengan menyebut keperluan persiapan teknikal lanjut.

Amerika Syarikat mengatakan mereka “sangat prihatin” dengan perkembangan itu.

“Kebebasan bersuara dan kebebasan berpersatuan adalah penting untuk masyarakat terbuka,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller kepada wartawan di Washington. “Kerajaan peralihan telah membuat keputusan untuk tidak mengadakan pilihan raya pada bulan Februari 2024, untuk kembali ke kerajaan demokratik awam walaupun komitmen yang dibuat secara awam pada tahun 2022 untuk melakukannya.”

“Kami menyeru Mali untuk menepati komitmen kepada rakyatnya dan mengadakan pilihan raya bebas dan adil,” kata Miller.

Ahli-ahli analisis berkata langkah itu mungkin merupakan tindak balas terhadap tokoh-tokoh politik, masyarakat sivil dan pelajar yang menyatakan ketidakpuasan hati terhadap tindakan berulang kali junta untuk menangguhkan pemulihan negara kepada pemerintahan demokratik.

“Minggu-minggu terakhir menyaksikan tekanan yang semakin meningkat oleh parti-parti politik dan tokoh-tokoh,” kata Rida Lyammouri dari Pusat Dasar untuk Selatan Baru, sebuah pemikir tangki di Morocco, kepada .

Sebelum ini Mali bergantung kepada tentera Perancis untuk membantu menolak kembali pemberontak. Di tengah kemarahan yang semakin meningkat terhadap ketiadaan kemajuan, junta memerintahkan tentera Perancis keluar dan beralih ke kontraktor Rusia sebagai ganti sokongan keselamatan. Tentera Perancis terakhir meninggalkan Mali pada Ogos 2022 selepas hampir satu dasawarsa operasi di Mali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.