Kerajaan Jepun gesa tindakan kerana negara menghadapi jumlah kelahiran terendah sejak tahun 1899

(SeaPRwire) –   Bilangan bayi yang lahir tahun lalu jatuh untuk tahun kelapan berturut-turut ke tahap terendah baru, data kerajaan menunjukkan Selasa, dan seorang pegawai kanan berkata ia penting bagi negara untuk memulihkan trend dalam tempoh enam tahun akan datang.

758,631 bayi lahir di Jepun pada 2023 adalah penurunan 5.1% daripada tahun sebelumnya, menurut Kementerian Kesihatan dan Kebajikan. Ia adalah bilangan kelahiran terendah sejak Jepun memulakan pengumpulan statistik pada 1899.

Bilangan perkahwinan jatuh sebanyak 5.9% kepada 489,281 pasangan, jatuh di bawah setengah juta untuk kali pertama dalam 90 tahun – salah satu sebab utama kelahiran menurun. Kelahiran di luar nikah jarang berlaku di Jepun kerana nilai-nilai keluarga berdasarkan tradisi paternalistik.

Kajian menunjukkan banyak orang Jepun lebih muda enggan berkahwin atau, diburukkan oleh prospek pekerjaan yang suram, kos sara hidup yang meningkat pada kadar lebih cepat daripada gaji dan budaya korporat yang tidak serasi dengan kedua-dua ibu bapa bekerja. Bayi menangis dan kanak-kanak bermain di luar semakin dianggap sebagai gangguan, dan banyak ibu bapa muda berkata mereka sering merasa terasing.

Setiausaha Kabinet Utama Yoshimasa Hayashi berkata kepada wartawan Selasa bahawa kadar kelahiran menurun yang berterusan adalah dalam “keadaan kritikal”.

“Tempoh selama enam tahun sehingga 2030-an akan datang, apabila populasi muda akan mula menurun dengan pesat, akan menjadi peluang terakhir yang mungkin kita boleh memulihkan trend ini,” katanya. “Tidak ada masa untuk diluangkan.”

Perdana Menteri Fumio Kishida telah memanggil kelahiran rendah “krisis terbesar yang dihadapi Jepun”, dan meletakkan pakej langkah yang telah termasuk lebih sokongan dan subsidi terutamanya untuk kelahiran, kanak-kanak dan keluarga mereka.

Tetapi pakar berkata mereka meragui sama ada usaha kerajaan akan berkesan kerana sehingga kini mereka terutamanya memberi tumpuan kepada orang yang sudah berkahwin atau sudah merancang untuk mempunyai anak, manakala tidak memenuhi populasi muda yang semakin meningkat yang enggan pergi sejauh itu.

Bilangan kelahiran telah menurun sejak 50 tahun lalu, apabila ia mencapai kira-kira 2.1 juta. Penurunan kepada jumlah tahunan di bawah 760,000 telah berlaku lebih cepat daripada ramalan awal yang meramalkan ia akan berlaku menjelang 2035.

Populasi Jepun lebih 125 juta diramalkan akan menurun kira-kira 30% kepada 87 juta menjelang 2070, dengan empat daripada setiap 10 orang berusia 65 tahun ke atas. Populasi menyusut dan menua mempunyai implikasi besar untuk ekonomi dan keselamatan negara ketika negara itu berusaha untuk memperkukuh tentera untuk semakin menuntut ambisi wilayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.