Kerajaan Itali mencari kerjasama daripada pengeluar dalam pertempuran menentang kenaikan harga

Kerajaan Itali mencari kerjasama daripada pengeluar dalam perjuangan menentang kenaikan harga
Kenaikan inflasi menjadi sakit kepala untuk Perdana Menteri Giorgia Meloni, yang telah bersetuju dengan rantaian pasar raya dan peruncit kecil langkah untuk mengehadkan harga barangan keperluan asas dari Oktober hingga Disember.
Persatuan industri barangan pengguna yang mewakili antara lain pembuat pasta Barilla, kumpulan tenusu Granarolo dan pembuat gula-gula Ferrero, berkata dalam satu kenyataan mereka akan meminta syarikat ahli untuk menilai secara individu sama ada untuk menyertai kempen Rome.
“Saya sangat berpuas hati,” kata Menteri Industri Adolfo Urso kepada wartawan selepas mesyuarat dengan persatuan pengeluar Centromarca, Federalimentare, IBC dan Unione Italiana Food.
Sumber-sumber yang rapat dengan rancangan kerajaan memberitahu Reuters pada 3 Ogos bahawa Rome berjuang untuk mendapatkan persatuan industri untuk menyertai.
Perancis mengumumkan inisiatif yang sama bulan lalu untuk mengekang inflasi dan menyatakan Unilever, Nestle dan PepsiCo sebagai antara syarikat yang katanya tidak “bekerjasama”.
Penyelidik dari Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menulis pada bulan Jun bahawa keuntungan korporat yang semakin meningkat menyumbang hampir separuh peningkatan inflasi Eropah dalam tempoh dua tahun yang lalu.
Wakil pengeluar Itali bersetuju surat hasrat dengan Urso mengatakan mereka akan memberi ahli maklumat yang luas tentang apa-apa inisiatif yang dibangunkan oleh kerajaan untuk mempertingkatkan perjuangan menentang inflasi.
“Syarikat yang, secara individu, menerima untuk mempromosikan inisiatif sedemikian, akan membentangkan cadangan kepada peruncit besar,” tambah persatuan dalam satu kenyataan.
Di bawah skim yang disokong kerajaan, pengedar perlu menentukan bakul makanan dan barangan bukan makanan asas yang harga diturunkan, dengan keperluan asas juga termasuk penjagaan kanak-kanak dan produk penjagaan diri.
Kedai runcit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan ditandakan dengan pelekat tingkap kerajaan dalam warna hijau, putih dan merah bendera Itali dengan “suku anti-inflasi” ditulis padanya, merujuk kepada tiga bulan terakhir tahun ini.
Persatuan pengedar akan memaklumkan kerajaan menjelang 23 September ahli mana yang bersetuju menyertai inisiatif itu.