Kerajaan Cuba menemui rangkaian penyeludupan manusia Rusia yang digunakan untuk membantu perang di Ukraine: Pegawai

Kerajaan Cuba berkata ia telah menyingkap satu rangkaian penyeludupan manusia yang dijalankan di Rusia dengan matlamat merekrut warganegara untuk menyertai peperangan menentang Ukraine.

Kementerian Luar Negeri Cuba berkata dalam satu kenyataan Isnin bahawa kementerian dalam negeri negara itu telah menyingkap operasi tersebut, yang katanya telah dibongkar.

Menurut kenyataan itu, rangkaian penyeludupan manusia beroperasi di Rusia dengan tujuan membawa masuk warganegara Cuba yang tinggal di sana tetapi juga cuba merekrut beberapa individu yang tinggal di Cuba, ke dalam peperangannya menentang Ukraine.

Pegawai Cuba berkata operasi itu telah “dinetralkan,” sambil menambah bahawa prosiding jenayah telah dimulakan untuk orang yang terlibat dalam operasi itu.

“Musuh Cuba mempromosikan maklumat yang diputarbelitkan yang bertujuan mencemarkan imej negara dan mempersembahkannya sebagai kaki tangan kepada tindakan-tindakan tersebut yang kami tolak dengan tegas,” kata kenyataan itu.

Kementerian luar negeri negara itu berkata negara itu mempunyai “pendirian sejarah yang tegas dan jelas menentang pengupahan tentera, dan ia memainkan peranan aktif di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam menolak amalan yang disebutkan, menjadi penulis beberapa inisiatif yang diluluskan dalam forum itu.”

“Cuba bukan sebahagian daripada perang di Ukraine,” kata kenyataan itu. “Ia bertindak dan ia akan bertindak dengan tegas terhadap mereka yang di dalam wilayah kebangsaan menyertai apa-apa bentuk penyeludupan manusia untuk tujuan pengupahan tentera atau perekrutan supaya warganegara Cuba boleh mengangkat senjata menentang mana-mana negara.”

Sebelum serangan Rusia ke atas Ukraine, kerajaan komunis Cuba mengeluarkan kenyataan pada Februari 2022 menyatakan sokongan kepada Rusia. Ia juga menuduh Amerika Syarikat dan sekutunya menyasarkan Moscow dengan apa yang dikatakan sebagai “perang propaganda” dan sekatan.

Cuba “mengulangi pendiriannya menentang sekatan sepihak dan tidak adil yang dikenakan oleh Barat ke atas negara Eurasia dan terhadap perluasan Perjanjian Pertahanan Atlantik Utara ke arah sempadan Rusia,” kata kenyataan itu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.