Kerajaan Buruh Australia memulakan inkuiri bebas mengenai pengendalian COVID-19 untuk persediaan masa depan

Kerajaan Buruh pusat kiri Australia pada hari Khamis berkata ia akan mengadakan siasatan bebas ke dalam pengendalian pandemik COVID-19 untuk lebih baik bersedia untuk krisis kesihatan masa depan.

Australia menutup sempadan antarabangsanya dan mengunci bandar-bandar antara sekatan pandemik lain yang membantu mengekalkan jangkitan dan kematian jauh di bawah tahap di ekonomi maju lain yang setanding seperti Amerika Syarikat dan Britain.

Ia beralih kepada hidup dengan virus pada awal 2022 selepas majoriti populasi divaksinasi.

Panel tiga anggota, yang merangkumi seorang ahli epidemiologi, pakar perkhidmatan awam dan ahli ekonomi, akan menjalankan siasatan itu, Perdana Menteri Anthony Albanese memberitahu sidang media.

“Kita perlu meneliti apa yang betul, apa yang boleh dilakukan dengan lebih baik dengan fokus pada masa depan,” kata Albanese. “Kerana pakar kesihatan dan sains memberitahu kita bahawa pandemik ini mungkin… tidak mungkin menjadi yang terakhir yang berlaku.”

Albanese berkata siasatan itu adalah kepentingan nasional, tetapi gabungan pembangkang yang berkuasa semasa puncak pandemik berkata ia tidak mahu ia menjadi “pemburuan penyihir”.

Pembangkang juga mengkritik kerajaan Albanese kerana mengecualikan daripada siasatan sekatan peringkat negeri, seperti kuncian berhenti-mula oleh kerajaan Victoria Melbourne, yang mengalami jumlah 262 hari dalam kuncian, salah satu yang terlama di dunia.

“Jika kita tidak mempelajari pelajaran tentang apa yang berlaku semasa COVID, baik dan buruk, oleh setiap peringkat kerajaan, bagaimana kita mengharapkan untuk masuk ke dalam pandemik seterusnya tanpa memahami apa yang telah berlaku dalam yang sebelumnya,” kata pemimpin pembangkang Peter Dutton kepada wartawan.