Kerabat tawanan Gaza menyerbu parlimen Israel ketika peperangan Hamas bergegar

(SeaPRwire) –   Ahli keluarga tebusan Israel yang ditahan oleh Hamas di Gaza menyerbu parlimen Israel untuk menuntut tindakan pada Senin.

Kira-kira 20 penunjuk perasaan memecah masuk ke mesyuarat itu, dengan banyak membawa gambar sanak saudara mereka. Kira-kira 130 tebusan dipercayai masih ditahan oleh Hamas.

“Hanya satu saya ingin dapat kembali hidup, satu daripada tiga!” teriak seorang wanita yang mempunyai foto tiga sanak saudara yang ditahan.

“Anda tidak akan duduk di sini sementara mereka mati di sana,” yang lain berteriak. “Bebaskan mereka sekarang, sekarang, sekarang!”

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menghadapi permintaan yang semakin meningkat dari ahli keluarga tebusan untuk memotong perjanjian dengan Hamas. Seorang ahli parlimen di dalam mesyuarat jawatankuasa pada Isnin mengatakan bahawa mengganggu kerajaan Netanyahu tidak akan berguna.

“Menebus tebusan adalah perintah paling penting dalam agama Yahudi, terutamanya dalam kes ini, di mana terdapat keperluan untuk mengekalkan nyawa,” katanya. “Keluar daripada gabungan tidak akan mencapai apa-apa.”

menjawab protes serupa pada Isnin juga, menafikan bahawa Israel menolak cadangan daripada Hamas.

“Tiada cadangan sebenar oleh Hamas. Ini tidak benar. Saya mengatakan ini dengan jelas seperti yang saya boleh kerana terdapat begitu banyak kenyataan yang salah yang pastinya menyakitkan bagi anda,” pejabat Netanyahu dikutip memberitahunya kepada ahli keluarga tebusan dalam insiden berasingan.

Israel mengatakan ia kekal terbuka untuk gelombang kedua pertukaran tebusan jika Hamas bersetuju dengan syarat yang betul.

Perundingan baru datang dalam ketegangan mendidih di wilayah yang lebih luas, kerana Iran menyerang Israel, Amerika Syarikat dan laluan perkapalan antarabangsa.

Republik Islam Iran melancarkan serangan drone dan peluru berpandu ke Iraq, Syria dan Pakistan dalam kurang 24 jam minggu lepas. Rejim itu membuka peperangan mengikuti bantuan tentera kepada Hamas sebelum organisasi itu membunuh 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel.

Amerika Syarikat telah berusaha untuk mencegah perang Israel terhadap Hamas daripada merebak ke konflik yang lebih besar di rantau ini. Walau bagaimanapun, Israel telah mengancam untuk meluaskan perang termasuk Hezbollah, kumpulan pengganas yang disokong Iran yang beroperasi di Lubnan ke utara Israel.

Benjamin Weinthal dan Reuters menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.