Kenya tangguhkan pembukaan semula sekolah disebabkan banjir berterusan ketika jumlah kematian hampir 100

(SeaPRwire) –   Kenya menangguhkan pembukaan semula sekolah-sekolah selama seminggu lagi disebabkan banjir yang berterusan akibat hujan lebat, apabila jumlah kematian berkaitan banjir sejak pertengahan Mac di negara itu hampir mencapai 100.

Beberapa sekolah masih “terjejas” oleh banjir, kata Kementerian Pendidikan pada malam Ahad. Media tempatan melaporkan lebih 100 buah sekolah telah banjir, dengan sesetengah daripadanya mengalami runtuhan dinding dan bumbung yang roboh.

Semua sekolah sepatutnya dibuka semula pada Isnin tetapi kini akan dibuka pada 6 Mei.

Sembilan puluh tiga orang telah terbunuh di Kenya dan angka itu dijangka akan meningkat selepas sebuah bot terbalik di daerah Garissa utara pada malam Ahad. Palang Merah Kenya berkata mereka telah menyelamatkan 23 orang dari bot itu, tetapi lebih daripada setengah dozen orang masih hilang.

Hujan lebat telah melanda negara itu sejak pertengahan Mac dan Jabatan Meteorologi telah memberi amaran tentang hujan lebih.

Wilayah Afrika Timur mengalami banjir disebabkan hujan lebat, dan 155 orang dilaporkan terbunuh di Tanzania manakala lebih 200,000 orang terjejas di negara jiran Burundi.

Bilangan kematian tertinggi di Kenya dilaporkan berlaku di ibu negara, Nairobi, menurut .

Lapangan Terbang Antarabangsa utama Kenya telah banjir pada Sabtu, memaksa sesetengah penerbangan dialihkan, apabila video landasan terbang, terminal dan bahagian kargo yang banjir telah dikongsi secara dalam talian.

Pengurus lapangan terbang itu, Henry Kegoye, berkata banjir itu disebabkan oleh kerja pembaikan berterusan yang sepatutnya siap pada Jun. Hujan lebat telah melampaui sistem saliran sementara yang disediakan oleh kontraktor.

Lebih 200,000 orang di seluruh negara terjejas oleh banjir, dengan rumah-rumah di kawasan yang rentan kepada banjir tenggelam dan orang-orang mencari perlindungan di sekolah-sekolah.

Presiden William Ruto telah mengarahkan Perkhidmatan Belia Negara untuk menyediakan tanah untuk digunakan sebagai kem sementara bagi mereka yang terjejas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.