Kenya menghadapi bekas menteri pelancongan, dua orang lain dalam kes penipuan berjuta-juta dolar

(SeaPRwire) –   Kenya menuduh bekas menteri pelancongan, dan dua orang lain dalam kes penipuan berjuta-juta dolar

Suruhanjaya Anti-Rasuah Kenya Jumaat menuduh bekas menteri pelancongan negara dan dua orang lain dengan jenayah ekonomi untuk pembinaan kolej hospitaliti yang melibatkan kos berlebihan berjuta-juta dolar.

Najib Balala, bekas setiausaha prinsipal Leah Addah Gwiyo, dan rakan kongsi pengurus West Consults, John Odero, hadir di hadapan Hakim Majistret James Mwaniki di bandar pantai Malindi, di mana mereka menafikan tuduhan.

Balala adalah orang berprofil tinggi pertama yang dituduh dengan rasuah di bawah pentadbiran Presiden William Ruto.

Tiga orang itu dibebaskan selepas mendeposit jaminan.

Seramai tiga belas orang suspek lagi dijangka akan dituduh dengan kesalahan rasuah dan jenayah ekonomi untuk dakwaan salah laku yang berlaku 16 tahun lalu. Balala ketika itu berkhidmat dalam kerajaan bekas Presiden Mwai Kibaki.

Kos asal Kolej Utalii Ronald Ngala di pantai yang diluluskan oleh menteri kewangan adalah sekitar $12.5 juta tetapi dinaikkan ke lebih $66.7 juta, mengikut kenyataan Suruhanjaya Anti-Rasuah dan Integriti.

Hampir separuh daripada lebihan wang itu dibayar kepada firma perunding seni bina, Baseline Architects Limited, dan baki dibahagikan antara firma-firma pembinaan lain, kata EACC.

Ruto telah di bawah tekanan untuk mengambil tindakan lebih keras terhadap rasuah di Kenya kerana beliau meningkatkan cukai dan memperluaskan skop cukai. Beliau menyatakan beliau meningkatkan cukai supaya negara tidak gagal membayar hutang awam. Cukai termasuk peningkatan 8% dalam Cukai Nilai Tambah ke atas produk petroleum, telah meningkatkan kos sara hidup dan ditentang oleh ramai rakyat Kenya yang percaya tanpa menangani rasuah yang berleluasa di negara itu, wang akan dicuri.

Ruto telah berkata beliau akan menghormati kebebasan badan perlembagaan dan siasatan negara.

Tetapi sejak mengambil alih jawatan pada September tahun lepas, kes-kes rasuah terhadap sekutunya telah ditangguhkan, termasuk kes terhadap Timbalan Presiden Rigathi Gachagua yang melibatkan dakwaan penipuan $46 juta.

Minggu lepas, kes terhadap bekas menteri kewangan Henry Rotich, sekutu utama Ruto, runtuh dengan majistret mengkritik pendakwaan dengan menyatakan ia adalah “pembebasan yang dirancang dengan baik.” Rotich dan pegawai lain dituduh salah guna beratus-ratus juta dolar yang dimaksudkan untuk pembinaan empangan di lembah Rift Kenya.

Ruto dan Balala kedua-duanya berkhidmat dalam kerajaan bekas Presiden Uhuru Kenyatta. Ruto, yang menjadi timbalan presiden dalam kerajaan Kenyatta, tidak mengekalkan Balala sebagai setiausaha pelancongan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.