Kenya menangguhkan rancangan pembukaan semula sekolah selepas lebih 200 orang terbunuh oleh banjir teruk

(SeaPRwire) –   Presiden Kenya William Ruto telah menangguhkan pembukaan sekolah minggu depan sehingga notis lanjut, kerana hujan lebat yang telah membunuh lebih daripada 200 orang masih berterusan.

Presiden dalam ucapannya pada hari negara Jumaat lalu berkata bahawa “laporan meteorologi menggambarkan gambaran yang sukar”, merujuk kepada kemungkinan Siklon Hidaya mengenai kawasan pantai Kenya dalam beberapa hari akan datang.

Kenya dan bahagian-bahagian lain telah dilanda banjir, dengan lebih daripada 150,000 orang tergugat tinggal di kem-kem merata negara.

Sekolah asalnya akan dibuka semula minggu ini, tetapi kementerian pendidikan menangguhkan itu selama seminggu. Pelajar kini akan menunggu pengumuman tarikh pembukaan semula sebagai sesetengah sekolah masih terendam banjir dan yang lain telah rosak. Sesetengah orang tergugat telah tinggal di sekolah sementara kerajaan menyediakan untuk memindahkan mereka ke kem.

Kerajaan telah memerintahkan orang yang tinggal berhampiran 178 empangan dan takungan yang penuh atau hampir penuh untuk berpindah atau dipindahkan secara paksa.

Aras air di dua empangan hidroelektrik utama telah mencapai tahap sejarah dan kerajaan telah memberi amaran kepada mereka yang tinggal di hilir sepanjang Sungai Tana.

Minggu lepas, bot terbalik di sungai itu, yang mengalir ke , meninggalkan tujuh orang mati dan 13 orang lagi hilang. Bas penumpang juga ditarik keluar dari jambatan sepanjang sungai yang sama bulan lepas.

Kerajaan telah dituduh tindak balas yang tidak mencukupi terhadap banjir.

Banjir telah meninggalkan lebih daripada 155 orang mati di negara jiran Tanzania, di mana Siklon Hidaya dijangka mengenai kawasan pantai. Ratusan orang telah terjejas di Burundi, Ethiopia dan Somalia juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.