Kenya dan Haiti menandatangani perjanjian untuk menghidupkan semula rancangan pasukan polis anti-geng

(SeaPRwire) –   Kenya dan Haiti menandatangani perjanjian Jumaat untuk cuba menyelamatkan rancangan untuk negara Afrika itu mengerah 1,000 pegawai polis ke negara Caribbean yang terjejas untuk membantu memerangi keganasan geng yang meningkat ke tahap tanpa sebelumnya.

Kenya bersetuju pada Oktober untuk memimpin pasukan polis antarabangsa yang dibenarkan PBB ke Haiti, tetapi Mahkamah Tinggi Kenya pada Januari mengisytiharkan rancangan itu tidak perlembagaan, sebahagian kerana kekurangan perjanjian timbal balik antara kedua-dua negara.

Presiden Kenya William Ruto berkata dalam kenyataan bahawa beliau dan Perdana Menteri Haiti Ariel Henry menyaksikan penandatanganan perjanjian timbal balik antara kedua-dua negara pada Jumaat.

Belum jelas bagaimana, atau jika, perjanjian-perjanjian itu boleh mengelak keputusan mahkamah, yang juga menyatakan bahawa Perkhidmatan Polis Negara Kenya tidak boleh dikerah di luar negara.

Ahli politik pembangkang Kenya Ekuru Aukot, yang mengemukakan petisyen Mahkamah Tinggi terhadap pengerahan itu, berkata dalam satu kenyataan di X, bekas Twitter, bahawa Henry tidak mempunyai kuasa perlembagaan atau undang-undang untuk melibatkan Haiti dalam sebarang perjanjian dengan Kenya.

Dalam satu kuliah awam di Universiti Antarabangsa Amerika Syarikat di Kenya pada Jumaat, Henry berkata pilihan raya perlu diadakan secepat mungkin di negaranya untuk membawa kestabilan.

“Kita perlu pilihan raya untuk menstabilkan negara. Kita perlu tadbir urus demokratik untuk orang datang dan melabur di Haiti,” katanya.

Henry berulang kali menjanjikan pilihan raya sejak dilantik sebagai perdana menteri dan presiden sementara selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021. Tetapi beliau dan pegawai lain menyatakan keganasan geng tidak membenarkan mereka untuk maju dengan janji-janji itu.

Pemimpin Caribbean menyatakan pada Rabu malam bahawa Henry bersetuju untuk mengadakan pilihan raya umum menjelang pertengahan 2025.

Henry mengangkat bahu apabila ditanya jika selamat baginya untuk kembali ke rumah dari Kenya berikutan gelombang keganasan geng di ibu negara Haiti Port au Prince pada Khamis.

Penjenayah menembak lapangan terbang antarabangsa utama Haiti dan sasaran lain, termasuk stesen polis, dalam gelombang keganasan yang mengejutkan ramai orang. Secara berasingan, sekurang-kurangnya empat pegawai polis, termasuk dua wanita, terbunuh dalam serangan terhadap stesen berhampiran komuniti Canaan, mengikut kesatuan polis.

Kekerasan itu memaksa lapangan terbang, perniagaan, agensi kerajaan dan sekolah ditutup kerana ibu bapa dan kanak-kanak muda melarikan diri melalui jalanan dalam kepanikan. Sekurang-kurangnya satu syarikat penerbangan, Sunrise Airways, menangguhkan semua penerbangan.

Jimmy Chérizier, dikenali sebagai “Barbecue”, pemimpin persekutuan geng G9 Family and Allies, mengumumkan dalam rakaman video bahawa matlamat kumpulannya adalah untuk menahan ketua polis dan menteri kerajaan dan menghalang Henry daripada kembali ke Haiti.

“Dengan senjata kami dan orang Haiti, kami akan membebaskan negara,” katanya.

Geng-geng itu semakin berkuasa dan ketidakstabilan politik meningkat sejak pembunuhan Presiden Moïse, yang menghadapi protes meminta peletakan jawatannya atas tuduhan rasuah dan dakwaan bahawa tempoh lima tahunnya telah tamat.

Lebih 8,400 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik di Haiti pada 2023 – lebih ganda berbanding jumlah yang dilaporkan pada 2022. Gen-geng itu terus berperang untuk wilayah, dan dianggarkan menguasai sehingga 80% Port-au-Prince.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.