Kenya akan memimpin pasukan multinasional di Haiti untuk memerangi geng

Presiden Kenya berjanji negaranya akan memimpin pasukan multinasional di Haiti untuk memerangi peperangan geng walaupun penduduk kedua-dua negara mempersoalkan rancangan yang didorong oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Presiden William Ruto bercakap pada majlis menubuhkan hubungan diplomatik dengan negara Caribbean itu. Perdana Menteri Haiti, Ariel Henry, menghadiri majlis itu. Henry meminta pengerahan segera pasukan sedemikian setahun lalu.

“Sebagai negara terkemuka dalam misi keselamatan PBB yang disokong di Haiti, kami bertekad untuk mengerahkan pasukan pakar khas untuk menilai keadaan secara menyeluruh dan merumuskan strategi yang boleh dilaksanakan yang akan membawa kepada penyelesaian jangka panjang,” kata Ruto.

Geng telah mengatasi polis Haiti, dengan pakar menganggarkan mereka kini menguasai lebih kurang 80% ibu negara, Port-au-Prince, sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021.

Sekolah-sekolah di beberapa kawasan telah ditutup kerana geng yang berperang merogol dan membunuh orang. Kekerasan itu mengakibatkan hampir 200,000 orang Haiti menjadi pelarian setelah rumah mereka dibakar.

Amerika Syarikat memuji Kenya kerana sanggup memimpin pasukan PBB walaupun negara-negara lain bimbang, dan Amerika Syarikat menyediakan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang membenarkannya. Tiada jadual waktu diberikan untuk mengemukakan dan mengundinya.

Kenya menghantar pasukan penilaian ke Haiti beberapa minggu lalu dengan hasrat untuk mengerahkan 1,000 anggota polisnya. Pegawai Kenya tidak menjawab soalan termasuk apa yang ditawarkan kerajaan sebagai balasan memimpin pasukan itu.

Hanya ada lebih kurang 10,000 anggota polis di Haiti untuk lebih 11 juta penduduk.

Sesetengah orang Haiti dan Kenya bersikap skeptikal tentang pengerahan multinasional yang diketuai polis Kenya, yang selama ini dituduh oleh badan pemantau melakukan kekerasan maut, penyeksaan dan pelanggaran lain.

“Dalam setahun lalu kami menyaksikan gelombang penguatkuasaan berat sebelah semasa protes, pembunuhan di luar proses undang-undang, kematian dalam tahanan, sengaja menyeksa kanak-kanak, campur tangan dengan pihak berkuasa siasatan” dan pelanggaran lain, kata Independent Medico-Legal Unit dalam laporan bulan ini.

Kumpulan pemantau, yang bekerja dengan pakar perubatan dan undang-undang, berkata ia mendokumenkan 482 kes penyeksaan, pembunuhan di luar proses undang-undang dan pelanggaran lain antara 1 Oktober 2022 dan 31 Ogos tahun ini — lebih dua kali ganda bilangan dalam tempoh sama tahun sebelumnya di bawah bekas Presiden Uhuru Kenyatta.

Ini merupakan peningkatan “membimbangkan” dalam penyalahgunaan polis, terutama terhadap orang dewasa muda, di bawah Ruto, yang berjanji melindungi belia bandar daripada kekerasan polis, kata kumpulan itu. “Kenyataan yang memuji pelanggaran penguatkuasaan undang-undang dan arahan tembak untuk membunuh memburukkan lagi keadaan yang sudah kritikal.”

Inspektor Jeneral polis kebangsaan Kenya mendakwa mayat ditanam untuk menuduh pegawai menggunakan kekerasan melampau semasa protes anti-kerajaan baru-baru ini, yang kumpulan hak asasi manusia kata mengorbankan puluhan penunjuk perasaan.

Polis juga enggan melaporkan semua kematian dan kecederaan kepada badan pemantau yang ditubuhkan kerajaan malah enggan merekod aduan daripada mangsa, tambah kumpulan itu.

PBB bulan lalu berkata 1,860 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik di Haiti dari April hingga Jun, peningkatan 14% berbanding tiga bulan pertama tahun ini. Antara yang terbunuh ialah 13 pegawai polis. Selain itu 298 orang diculik. Geng terus menggunakan rogol dan mutilasi untuk menimbulkan ketakutan, lapor itu.

Laporan dikeluarkan sehari selepas Kedutaan AS di Haiti menggesa warganegara AS meninggalkan negara itu “secepat mungkin” memandang cabaran keselamatan.

Bekas pegawai polis yang dianggap oleh ramai sebagai ketua geng paling berkuasa di Haiti — Jimmy Chérizier, dikenali sebagai “Barbecue” — memberi amaran beliau akan melawan sebarang pasukan antarabangsa yang dikerah ke negara itu sekiranya mereka melakukan sebarang penyalahgunaan.