Kementerian Keadilan Amerika Syarikat mengganggu kumpulan siber LockBit, mengheret dua warganegara Rusia kerana menggunakan varian ransomware

(SeaPRwire) –   Kementerian Keadilan Amerika Syarikat telah bergabung dengan agensi antarabangsa dan rakan antarabangsa yang lain untuk mengganggu kumpulan ransomware LockBit, salah satu kumpulan ransomware yang paling aktif di dunia, mengumumkan Kementerian itu pada Selasa.

DOJ, FBI dan Bahagian Sajian Siber Agensi Jenayah Kebangsaan (NCA) United Kingdom telah mengganggu keupayaan pelaku LockBit untuk menyerang rangkaian, mencuri data dan memaksa mangsa di Amerika Syarikat dan selepas mereka merampas beberapa laman web awam yang digunakan oleh LockBit, yang menghubungkan infrastruktur penting organisasi, dan mengambil kawalan pelayan yang digunakan oleh pentadbirnya, menurut kenyataan bersama itu.

Menurut kenyataan itu, DOJ dan rakannya juga mengheret dua warganegara Rusia kerana melancarkan serangan LockBit terhadap pelbagai mangsa: Artur Sungatov dan Ivan Kondratyev, juga dikenali dengan nama samaran beliau “Bassterlord”.

“Selama bertahun-tahun, rakan sekerja LockBit telah melancarkan jenis serangan ini berulang kali di seluruh Amerika Syarikat dan di seluruh dunia,” kata Peguam Negara Merrick B. Garland. “Hari ini, penguatkuasa undang-undang Amerika Syarikat dan United Kingdom mengambil kunci kepada operasi jenayah mereka. Dan kami akan melangkah lebih jauh – kami juga telah memperoleh kunci dari infrastruktur LockBit yang dirampas untuk membantu mangsa menyulitkan sistem mereka yang ditangkap dan mendapatkan semula akses kepada data mereka. LockBit bukan varian ransomware pertama yang telah dibubarkan oleh Kementerian Keadilan dan rakan-rakannya antarabangsa. Ia tidak akan menjadi yang terakhir.”

LockBit telah menyerang lebih daripada 2,000 mangsa dan telah menerima lebih daripada $120 juta dalam pembayaran tebusan. Ia juga telah membuat tuntutan tebusan bernilai ratusan juta dolar.

Menurut kenyataan Kementerian Keadilan, agensi-agensi juga telah membangunkan keupayaan baharu untuk menyulitkan semula sistem dan data yang dicuri oleh LockBit. Penemuan baharu ini mungkin membolehkan ratusan mangsa di seluruh dunia memulihkan sistem yang disulitkan melalui varian ransomware LockBit, tambah DOJ.

“Hari ini, FBI dan rakan-rakan kami berjaya mengganggu ekosistem jenayah LockBit, yang mewakili salah satu varian ransomware paling produktif di seluruh dunia,” kata Pengarah FBI Christopher A. Wray. “Melalui tahun-tahun usaha penyiasatan inovatif, FBI dan rakan-rakan kami telah mengurangkan keupayaan penjahat yang bertanggungjawab melancarkan serangan ransomware menghancurkan terhadap infrastruktur kritikal dan organisasi awam dan swasta lain di seluruh negara dan dunia. Operasi ini menunjukkan keupayaan dan komitmen kami untuk mempertahankan siberkeselamatan dan keselamatan negara kami daripada sebarang pelaku jahat yang cuba memberi kesan kepada cara hidup kami. Kami akan terus bekerjasama dengan rakan domestik dan antarabangsa kami untuk mengenal pasti, mengganggu dan mencegah ancaman siber, dan mengambil tindakan terhadap pelaku.”

Selain itu, kementerian telah membuka semula dua waran cari yang dikeluarkan di Daerah New Jersey untuk beberapa pelayan berpusat di Amerika Syarikat yang digunakan oleh ahli-ahli LockBit.

Menurut pertuduhan, Sungatov didakwa telah melancarkan ransomware LockBit terhadap syarikat mangsa dan mengambil langkah untuk membiayai serangan LockBit tambahan terhadap mangsa lain seawal Januari 2021.

Beberapa Peguam Negara Amerika Syarikat telah menyertai usaha untuk menuntut warganegara Rusia dan memuji pertuduhan itu sebagai kemajuan berjaya dalam mengetatkan aktiviti jenayah antarabangsa.

“Tindakan hari ini adalah bayaran sekali lagi untuk janji kami untuk terus membongkar ekosistem yang memberi bahan api kepada jenayah siber dengan menumpukan gangguan dan meletakkan mangsa terlebih dahulu,” kata Timbalan Peguam Negara Lisa Monaco. “Dengan menggunakan semua kuasa kami dan bekerjasama dengan rakan-rakan di United Kingdom dan di seluruh dunia, kami kini telah memusnahkan tulang belakang atas talian kumpulan LockBit – salah satu geng tebusan ransomware paling produktif di dunia. Tetapi kerja kami tidak berakhir di sini: bersama-sama dengan rakan-rakan kami, kami kini mengubah keadaan terhadap LockBit – menyediakan kunci penyulitan, membuka semula data mangsa, dan mengejar rakan jenayah LockBit di seluruh dunia.”

“Pertuduhan hari ini, yang dibuka semula sebagai sebahagian daripada tindakan bersepadu global terhadap kumpulan ransomware paling aktif di dunia, membawa jumlah ahli LockBit yang didakwa oleh pejabat saya dan rakan-rakan FBI dan Bahagian Jenayah Siber dan Hakcipta Komputer kami kepada lima atas jenayah mereka,” kata Peguam Negara Amerika Syarikat Philip R. Sellinger bagi Daerah New Jersey. “Dan, walaupun dengan gangguan LockBit hari ini, kami tidak akan berhenti di situ. Penyiasatan kami akan berterusan, dan kami kekal setia seperti sebelum ini untuk mengenal pasti dan menuntut semua keahlian LockBit – dari pembangun dan pentadbirnya hingga rakan sekerjanya. Kami akan meletakkan lampu sorot ke atas mereka sebagai penjenayah yang dikehendaki. Mereka tidak akan lagi bersembunyi dalam bayang-bayang.”

Dengan pertuduhan yang dibuka semula pada Selasa, jumlah lima ahli LockBit kini telah didakwa dengan jenayah siber. Ini termasuk Mikhail Pavlovich Matveev, Mikhail Vasiliev dan Ruslan Magomedovich Astamirov.

Varian ransomware LockBit mula muncul pada Januari 2020 dan menjadi salah satu varian paling aktif dan merosakkan di dunia.

Pejabat Medan FBI Newark terus menyiasat varian ransomware LockBit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.