Kemboja menolak dakwaan pelanggaran undang-undang antarabangsa dalam pemindahan keluarga berhampiran kuil Angkor Wat

(SeaPRwire) –   Kemboja menolak dakwaan bahawa ia melanggar undang-undang antarabangsa dengan mengusir orang yang tinggal berhampiran kuil terkenal Angkor Wat, dengan mengatakan dalam laporan kepada UNESCO yang dikeluarkan Isnin bahawa ia hanya memindahkan penduduk haram dan bukan penduduk lebih 100 kampung tradisional.

Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu menuntut respons daripada pihak berkuasa Kemboja pada November selepas laporan pedas daripada Amnesty International mendakwa bahawa beribu-ribu keluarga, sesetengah yang tinggal di kawasan itu “beberapa generasi”, sedang dipindahkan secara paksa dari kawasan Warisan Dunia itu kerana Kemboja cuba membangunkan kawasan itu untuk pelancongan.

Amnesty mempersoalkan dakwaan Kemboja bahawa keluarga-keluarga itu sedang dipindahkan secara sukarela, dengan merujuk kepada temubual dengan orang yang mengatakan mereka telah dipaksa keluar, sambil mengkritik UNESCO kerana gagal mempersoalkan pihak berkuasa Kemboja.

UNESCO berpangkalan di Paris mengatakan ia “sangat bimbang dengan dakwaan” itu dan memerintah Kemboja melaporkan mengenai keadaan pemuliharaan di tapak Angkor lebih awal daripada yang dirancang sebelumnya, sambil mendesak “mereka untuk memastikan pemindahan itu sukarela.”

Tapak Angkor meliputi kira-kira 400 kilometer persegi, mengandungi tinggalan ibu kota Empayar Khmer dari abad ke-9 hingga ke-15, termasuk kuil Angkor Wat. UNESCO menganggapnya sebagai salah satu tapak arkeologi yang paling penting di dunia, dan penting untuk industri pelancongan Kemboja.

Dalam laporannya kepada UNESCO, Kemboja mendakwa ia hanya memindahkan orang yang terlibat dalam “pendudukan haram tanah warisan”, dan bukan mereka yang dikenal pasti oleh UNESCO sebagai penduduk kampung tradisional sejurus selepas penyenaraian Kompleks Angkor sebagai Tapak Warisan Dunia pada 1992.

“Di tapak warisan Angkor terdapat 112 kampung di mana orang telah tinggal selama generasi, tetapi terdapat penduduk haram yang datang masuk, dan penduduk haram ini adalah orang yang dipindahkan, bukan orang yang tinggal di kampung-kampung tradisional,” kata Long Kosal, jurucakap badan kerajaan Kemboja yang bertanggungjawab terhadap tapak Kuil Angkor Wat kepada Agensi Berita Antarabangsa (AP) melalui telefon.

“Orang di kampung adalah sebahagian daripada warisan kita; itulah sebabnya kita panggil Angkor sebagai tapak warisan yang hidup.”

Walau bagaimanapun, Amnesty mengatakan bahawa ia kelihatan pihak berkuasa Kemboja telah memilih butiran yang dimasukkan dalam laporan baru mereka, dan ia masih sangat tidak jelas siapa yang boleh dianggap sebahagian daripada 112 kampung itu.

“Ia tidak pernah dibuat jelas kepada keluarga-keluarga siapa keluarga-keluarga itu … dan oleh itu siapa akhirnya yang perlu pergi dan siapa yang akan dibenarkan tinggal,” kata Montse Ferrer, ketua pasukan penyelidikan Amnesty menyiasat pemindahan semula di Tapak Kuil Angkor Wat.

“Jadi maju ke sekarang, kekeliruan itu masih wujud,” katanya, berbual dari Geneva.

Beliau berkata beberapa keluarga yang dipindahkan memberitahu Amnesty bahawa mereka telah tinggal di sekitar tapak Kuil Angkor Wat selama generasi, dan tidak mahu meninggalkan rumah mereka. Beliau menambah penyelidikan mereka mendapati sangat sedikit orang yang dipindahkan “secara sukarela”, seperti yang difahami oleh Amnesty, dengan banyak yang diancam atau dipaksa dengan cara lain.

Amnesty mengatakan ancaman itu datang dari peringkat tertinggi, dengan merujuk dalam laporan November mereka kepada ucapan bekas Perdana Menteri Hun Sen di mana beliau berkata orang “perlu meninggalkan tapak Angkor segera dan menerima bentuk pampasan atau dipindahkan pada masa akan datang dan tidak menerima apa-apa.”

Anak lelaki Hun Sen, Hun Manet, dipilih untuk menggantikan beliau tahun lepas dan teruskan dasar, mengulangi garis panduan rasmi kerajaan Kemboja bahawa Angkor berisiko kehilangan status Warisan Dunianya jika keluarga-keluarga itu tidak dipindahkan.

Walau bagaimanapun, pada November, UNESCO menekankan bahawa ia “sentiasa menolak penggunaan paksaan pemindahan”, dan “pada tiada masa meminta, menyokong atau menyertai program itu.”

Agensi itu enggan memberi komen mengenai penyampaian baru Kemboja, dengan mengatakan ia masih perlu dianalisis oleh pakarnya, tetapi “berdiri dengan kenyataan sebelumnya mengenai situasi di Angkor.”

Pada Oktober, Kemboja membuka Lapangan Terbang Antarabangsa Siem Reap-Angkor, yang terbesar di negara itu, untuk berfungsi sebagai pintu masuk ke tapak dengan kapasiti 7 juta penumpang setahun.

Kemboja memulakan pemindahan orang dari tapak itu pada 2022. Setakat ini kira-kira separuh daripada anggaran 10,000 keluarga sudah dipindahkan, terutamanya ke penempatan baru yang besar dikenali sebagai Run Ta Ek, kira-kira 15 batu dari tapak Kuil Angkor Wat.

Tiba baru diberikan plot tanah kecil, bekalan makanan kaleng dan beras selama dua bulan, tuala dan 30 keping logam bergelombang untuk digunakan membina rumah, menurut penemuan Amnesty.

Syarat telah berkembang baik kerana pihak berkuasa telah menambah kebanyakan infrastruktur yang perlu untuk menyokong penempatan, kata Ferrer, tetapi masih belum menangani hutang yang ditanggung banyak orang dalam membina rumah baru mereka mahupun kerugian pendapatan yang dialami dengan memindahkan mereka.

“Mereka diberikan plot tanah, itu bagus, tetapi bagaimana dengan semua yang lain yang mereka hilangkan?” katanya.

Semasa lawatan ke Run Ta Ek pada Disember, Perdana Menteri Hun Manet merujuk dakwaan Amnesty bahawa Kemboja bertanggungjawab terhadap pelanggaran hak asasi manusia, dengan mengatakan penambahbaikan sedang dilakukan dengan pantas dan “anda perlu datang dan lihat sendiri dalam setahun.”

Dalam laporan kepada UNESCO, pihak berkuasa Kemboja menekankan bahawa orang yang dipindahkan kini adalah pemilik tanah.

“Mereka kini mempunyai status penduduk kampung, sama dengan penduduk asli yang telah menetap di kawasan Angkor selama generasi,” kata laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.