Kematian, diculik dan lebih banyak angka sejak serangan Hamas ke atas Israel

Sejak serangan mengejut Hamas ke atas Israel pada hari Sabtu, ratusan orang awam, termasuk bayi, warga tua, dan tentera telah terbunuh, cedera atau ditawan. Israel membalas serangan Hamas dengan melepaskan peluru berpandu ke Gaza.

Serangan pengganas oleh Hamas di sebuah festival muzik di Israel meragut nyawa sekurang-kurangnya 260 penonton konsert dengan ramai lagi diculik dan cedera. Mereka yang diculik – termasuk warganegara Amerika – masih ditahan di Gaza.

Menurut saluran berita Israel tempatan i24News, tentera Pertahanan Israel (IDF) menjumpai adegan kejam 40 bayi mati, sesetengahnya dipenggal di Kfar Aza, salah satu komuniti yang diserang pengganas Hamas awal pagi Sabtu.

“Kami kini tahu bahawa warganegara Amerika adalah antara mereka yang ditahan Hamas,” kata Presiden Biden dalam sidang akhbar pada Selasa petang.

Di bawah ini adalah angka terkini berkaitan perang. Digital akan terus memaklumkan kematian, tebusan, korban jiwa dan lain-lain apabila dilaporkan dan disahkan oleh pihak berkuasa.