Kemarahan memuncak karena Afrika Selatan meraup keuntungan jutaan dolar AS namun bermesra dengan Iran, Rusia, dan Hamas

JOHANNESBURG — — Sedang marah kerana Afrika Selatan membuat berjuta-juta dolar dalam manfaat AS sementara bermesra dengan Iran, Rusia dan Hamas

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG dibawah api kerana menghabiskan jutaan dolar bercakap dengan kumpulan pengganas Hamas dan menghantar delegasi untuk perbincangan mesra dengan lawan AS Rusia dan Iran. Beberapa pengkritik mengatakan wang itu akan lebih baik digunakan untuk menangani “kekacauan” di rumah.

Afrika Selatan mempunyai kadar pengangguran tertinggi di dunia, jenayah berleluasa dan rasuah meluas, yang telah menyebabkan bahagian besar Johannesburg tidak mempunyai air selama 10 daripada 11 hari yang lalu, dan, kebangsaan, gangguan kuasa antara empat hingga 11 jam sehari.

AS membantu Afrika Selatan memperoleh berbilion-bilion dolar setahun dalam manfaat perdagangan melalui African Growth and Opportunity Act, atau AGOA. Orde Kittrie, profesor undang-undang di Universiti Negeri Arizona dan felo senior di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital bahawa sudah tiba masanya untuk Afrika Selatan dikeluarkan daripada program itu.

“Kerajaan Afrika Selatan yang diketuai ANC telah, dalam hubungannya dengan kedua-dua Rusia dan Hamas, melanggar keperluan bahawa penerima manfaat AGOA tidak mengancam keselamatan negara dan dasar luar AS dan, berhubung dengan Hamas, melanggar keperluan bahawa penerima manfaat AGOA tidak “memberi sokongan untuk tindakan pengganasan antarabangsa,” kata Kittrie, yang juga pernah berkhidmat sebagai peguam dan pegawai dasar Kementerian Luar Negeri.

“Undang-undang AGOA benar-benar tidak memberi pilihan kepada pentadbiran Biden selain menamatkan manfaat AGOA Afrika Selatan kecuali aktiviti-aktiviti itu berhenti.”

Afrika Selatan terus membuat langkah diplomasi kontroversi, termasuk membenarkan kapal perang Rusia bermain permainan perang hanya di luar pantai dan membenarkan kapal senjata Rusia, Lady R, untuk berlabuh di pangkalan tentera Afrika Selatan. Ini telah menarik perhatian, ahli kanan Jawatankuasa Senat bagi Afrika dan ahli jawatankuasa senat bagi perbankan.

“Afrika Selatan telah menampung kapal Rusia yang disanksi, memperluas hubungan dengan Iran dan mengeluarkan kenyataan menentang hak Israel untuk mempertahankan diri berikutan serangan pengganas Hamas baru-baru ini,” kata Scott dalam kenyataan baru-baru ini.

Juga, menurut , Washington memberi Afrika Selatan $660 juta bantuan pada 2023.

Herman Mashaba, presiden parti politik baru ActionSA, berkata kepada Digital, “Parti pemerintah memberi keutamaan kepada pakatan Zaman Perang Dingin di atas kepentingan rakyat Afrika Selatan. Hubungan rapat kami dengan Rusia telah menjejaskan pelaburan ke negara ini, yang menelan pekerjaan yang Afrika Selatan tidak mampu mengambil risiko kehilangannya.”

“Pada masa yang sama, 86 orang dibunuh setiap hari di Afrika Selatan,” Mashaba teruskan. “Setiap 11 minit, seorang wanita diperkosa di negara ini. Parti pemerintah selama 30 tahun tidak mampu menangani krisis ini dan sebaliknya memberi perhatian kepada segala-galanya kecuali mencari penyelesaian kepada isu-isu ini.”

Kementerian Luar Negeri AS turut bersuara.

“Rusia sedang menjalankan perang kejam terhadap , dan kami sentiasa bekerja untuk memotong sokongan dan dana untuk mesin perang Putin dan untuk mengurangkan keupayaan Rusia untuk menjalankan konflik ini,” kata jurucakap kementerian itu. “Kami telah dengan kuat menggesa negara-negara supaya tidak menyokong perang Rusia.”

, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS mencatat, “Iran ialah musuh dan penaja utama keganasan negara. Ia cuba menabur ketidakstabilan di Timur Tengah dan seluruh dunia.

“Kami menyeru semua negara untuk mengutuk Hamas, kerana Hamas ialah pertubuhan pengganas yang ditetapkan dan layak dikecam”.

J. Brooks Spector, bekas diplomat AS dan penyunting bersekutu The Daily Maverick, berkata kepada Digital tentang kebimbangannya:

“Afrika Selatan jarang menyokong Amerika Syarikat di krisis besar seperti pencerobohan Rusia ke Ukraine.

“Di luar kelayakan AGOA, Afrika Selatan mungkin mendapati dirinya berisiko melihat sumbangan utama Amerika Syarikat bagi dana PEPFAR memerangi HIV/AIDS mula berkurangan atau bahkan berakhir, apabila dana dipindahkan ke negara-negara lain.”

Ini akan menjadi bencana. Walaupun dengan sokongan dari AS, Afrika Selatan mempunyai wabak HIV terbesar di dunia, menurut Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa.

“Sebahagian daripada cabaran bagi Afrika Selatan ke depan ialah keinginannya untuk strategi dasar luar yang cuba menjadi pemain yang kelihatan dalam menyelesaikan pertikaian antarabangsa jauh dari benua asalnya seperti Ukraine dan Gaza, sementara mengabaikan isu-isu sama-sama penting lebih dekat dengan rumah,” kata Spector.

Afrika Selatan mempunyai “pendekatan dasar luar yang benar-benar kacau-bilau dalam tahun-tahun kebelakangan ini,” kata Emma Louise Powell kepada Digital. Powell ialah menteri bayangan bagi hubungan antarabangsa untuk parti pembangkang utama negara itu, Parti Demokratik, atau DA.

Powell mengkritik kerajaan kerana terlibat dalam perbualan mengenai , “berpandukan pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di halaman belakang Afrika Selatan, di benua Afrika, di negara-negara seperti Sudan, RDC dan seluruh Afrika Barat. Ini tidak kira krisis politik dan ekonomi jiran Zimbabwe.

“Afrika Selatan bahkan tidak mengutuk pencerobohan haram Rusia. Ini adalah tidak jujur secara intelektual, memandangkan dana yang diterima oleh ANC dari oligark dan syarikat berkaitan Rusia, dan kami lihat bahawa kedudukan ini membawa kepada pengasingan Afrika Selatan yang semakin meningkat.”

Spector menambah, “Campuran tingkah laku sebegini bermakna Afrika Selatan berisiko menjadi semakin tidak relevan di peringkat antarabangsa, sama ada sebagai negara dengan berat politik sebenar atau sebagai rakan perdagangan dan pelaburan berharga dengan sesiapa selain China.”

Kemudian ada rasuah sistemik. Dua tahun lalu, ratusan politikus kanan dan ahli perniagaan, kebanyakannya berkaitan dengan Kongres Kebangsaan Afrika, atau ANC, didakwa dalam laporan State Capture seluas 5,000 muka surat kerana kaitan dengan rasuah, tetapi sangat sedikit yang didakwa.

“Banyak pakar dasar luar Washington kini buat kali pertama melihat ANC untuk apa yang sebenarnya menjadi sejak persaraan (Presiden Nelson) Mandela, iaitu sebuah parti yang rasuah kewangannya yang berleluasa telah membuat miskin rakyat Afrika Selatan dan membawa ia bersekutu dengan musuh-musuh Amerika Syarikat termasuk Rusia, Iran dan Hamas,” amaran Kittrie.

Awal minggu ini, Sen. Tim Scott menweet, “AS tidak boleh terus hanya memandang ke arah lain apabila berkaitan dengan rasuah di Afrika Selatan. Ketika kita mempertimbangkan penggubalan semula AGOA, penting bagi kita mengambil langkah untuk memastikan keperluan kelayakannya benar-benar dikuatkuasakan.”

begitu prihatin tentang rasuah di Afrika Selatan sehingga menghantar kenyataan tambahan kepada Digital yang menurut sesetengah pakar mengandungi ancaman tersirat.

“Perjuangan terhadap rasuah adalah kepentingan keselamatan negara AS yang utama,” kata kenyataan itu. “Amerika Syarikat menimbang beberapa alat dasar luar untuk memerangi rasuah, termasuk tetapi tidak terhad kepada sanksi kewangan. Di luar ini, dasar Amerika Syarikat ialah tidak mengulas mengenai perbincangan dalaman mengenai penggunaan sanksi atau meramalkan tindakan yang mungkin.”

Kittrie menambah, “Pegawai AS kini menyedari bahawa ANC itu sendiri tidak memegang pegawai rasunya yang terjejas, dengan kerajaan Afrika Selatan yang diketuai ANC dilaporkan tidak membuat kemajuan signifikan dalam mengadili pegawai Afrika Selatan yang dibayar rasu dan, baru-baru ini, ANC meletakkan beberapa pegawai yang tercemar rasuah dalam senarai untuk dipilih semula.”

Mashaba Action SA menambah “tidak dapat diterima bahawa dua tahun selepas Laporan State Capture diserahkan, tiada individu berprofil tinggi yang berjaya didakwa”

Minggu lalu, , mengumumkan sebarang warganegara Afrika Selatan dengan kewarganegaraan ganda yang berjuang untuk Israel di Gaza akan ditahan apabila mereka kembali.

“Kami bersedia. Apabila anda pulang, kami akan menangkap anda,” kata menteri itu, merujuk kepada undang-undang jangka panjang bahawa warganegara Afrika Selatan tidak boleh berjuang dalam peperangan untuk negara lain. Walau bagaimanapun, apabila duta Iraq di sini mendakwa sebanyak 300 warganegara Afrika Selatan telah meninggalkan untuk mengambil senjata bagi kumpulan pengganas Negara Islam di Syria pada 2015, tiada ancaman awam sedemikian untuk menangkap pemberontak yang pulang.

Ahli analisis meramalkan Menteri Luar Negeri Pandor mungkin akan menghadapi beberapa soalan sukar semasa lawatannya ke Washington, yang dijadualkan minggu ini.

Kerajaan ANC diramalkan akan kehilangan kuasa tunggal dan majoriti Afrika Selatan dalam pilihan raya yang akan datang pada Mei. Polis terbaru minggu lalu oleh Yayasan Brenthurst meramalkan ANC hanya akan mendapat 39% undian. Parti itu diramalkan akan memasuki pakatan kerajaan, dengan pakar meramalkan ini mungkin dengan “revolusi” EFF, Pembebasan Ekonomi Pejuang.

EFF mahu merampas tanah petani berwarna putih tanpa pampasan, menurut manifesto pilihan raya mereka.

“Sebagai EFF, kami tidak pernah berjanji [kepada orang putih] bahawa kami tidak akan mengambil tanah. Kami tidak berhutang apa-apa kepada mereka,” kata ketua EFF Julius Malema kepada kerumunan yang bertepuk tangan semasa pelancaran manifesto itu.

Dan EFF yang cenderung ke China memberi amaran kepada 600 syarikat AS yang beroperasi di Afrika Selatan bahawa jika pekerja AS yang bekerja untuk mereka tidak suka dasar EFF, mereka perlu meninggalkan negara ini.

“Kami tidak akan membiarkan AS mengawal dasar kita,” kata Malema.

Analis meramalkan pilihan raya Mei akan menyaksikan perubahan besar dalam dasar luar Afrika Selatan.

“Jika EFF menjadi rakan kongsi kerajaan, dasar luar Afrika Selatan mungkin menjadi lebih anti-Barat dan pro-China,” kata pakar dasar luar Afrika Selatan Daniel Silke kepada Digital.

“Ini akan mengubah dinamik hubungan AS-Afrika Selatan secara mendadak.”

Tetapi untuk masa ini, kerajaan ANC masih memegang kuasa, dan Menteri Luar Negeri Pandor akan menghadapi soalan sukar di Washington minggu ini mengenai dasar luar Afrika Selatan yang kontroversi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.